Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gründer i Tapad, Are Traasdahl (til venstre) har gitt kontorplass til fem selskaper i hovedkvarteret i New York, blant dem Bubbly Group. Her tester han deres tilbakemeldingsstasjonen på Elkjøp Megastore Lørenskog, sammen med gründer Kim Hindsgaul, butikksjef Kristian Pedersen og Business Development i Bubbly Group, Stella Bjørk Oskarsdottir  Foto: Adrian Nielsen
Gründer i Tapad, Are Traasdahl (til venstre) har gitt kontorplass til fem selskaper i hovedkvarteret i New York, blant dem Bubbly Group. Her tester han deres tilbakemeldingsstasjonen på Elkjøp Megastore Lørenskog, sammen med gründer Kim Hindsgaul, butikksjef Kristian Pedersen og Business Development i Bubbly Group, Stella Bjørk Oskarsdottir  Foto: Adrian Nielsen les mer

Etterlyser sterkere kapitalmiljøer i Norge

Seriegründer Are Traasdahl deler gjerne sitt pengenettverk i USA med norske gründere, men tror vi trenger et langt sterkere norsk miljø. 

Seriegründer Are Traasdahl har hatt et særdeles begivenhetsrikt år. Det begynte med at han solgte selskapet sitt, Tapad, til Telenor for tre milliarder kroner. Dette var gründerens andre storsalg av et selskap han har bygd opp, og denne gangen satt han på halvparten av aksjene – og fikk betalt halvannen milliard kroner. Han har også rukket å bli kåret til årets gründer i Global Startup Awards. 

Teknologi og investeringer

  • Intervjuserie: DN Gründer stiller rundt årsskiftet en serie spørsmål til fremtredende gründere og investorer om investeringer og teknologiens påvirkning på økonomien.
  • Disse blir intervjuet: Petter Stordalen, Jon von Tetzchner, Silvija Seres, Siri Beate Damsleth, Tone Bjørseth-Andersen, Tharald Nustad, Alf-Egil Bogen, Andreas Thorsheim og Are Traasdahl.
  • Les alle intervjuene på DN.no/gründer
Vis mer

Traasdahl deltar i DNs serie med gründere og investorer, og er spesielt opptatt av smart kapital for at Norge skal kunne møte fremtiden. Traasdahl er orkdaling, men har reist til USA og New York for å skape sine bedrifter. Der har han blant annet erfart kraften man kan få av tilgang til deres kapitalmiljøer. 

Are Traasdahl 

  • Administrerende direktør i Tapad.
  • Studerte ved daværende NTH (NTNU) før han begynte i PA Consulting og Telenor.
  • Grunnla Thumbplay, som solgte ringetoner og logoer til mobiltelefoner. Solgte selskapet med noen hundre millioner kroner i fortjeneste i 2007.
  • Grunnla Tapad i 2010, et selskap som lar kunder kjøpe annonseplass på tvers av plattformer som mobil, nettbrett og pc. Har rundt 57 millioner dollar i omsetning (2015). 
  • Traasdahl og medgründer Dag Liodden solgte i februar selskapet til Telenor for 350 millioner dollar. Traasdahl satt igjen med en gevinst på 1,5 milliarder kroner og fem prosent eierandel i Tapad.
Vis mer

– Nå i 2016 er fem av de fem største bedriftene i verden teknologibedrifter. De ble alle startet av venturekapital, sier Traasdahl. 

Han har bygd opp et eget nettverk innen New Yorks venturekapitalmiljø, og deler det gjerne med norske gründere. Fem norske oppstartsbedrifter sitter allerede i Tapads lokaler, og skal få veiledning og kobles mot kunder og investorer. Neste år er planen å gi plass til fem nye. Men Traasdahl mener norske myndigheter bør bidra til å bygge opp et sterkt kapitalmiljø i Norge.   

– Selskaper som opprinnelig ble finansiert av venturekapitalfond, utgjør 63 prosent av den totale amerikanske børsverdien. I sum har de skapt fire av ti arbeidsplasser i USA. Venturekapital finnes nesten ikke i Norge og derfor mangler vi et betydelig verktøy for nyskapning. Det bør være et samarbeid mellom private investorer, bedrifter og staten.

Traasdahls svar

– Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping? 

– Kolonial.no. Mest fordi det er et blikk inn i fremtiden. I dag selges omtrent ti prosent av varer gjennom digitale kanaler og 90 prosent i fysiske butikker. Om ti år er det motsatt. Kun ti prosent av varer vil bli solgt i butikker. 

– Hvis du skulle investere 100 millioner kroner, hvordan ville du fordelt dem mellom kunstig intelligens, big data, droner, robotisering og delingsøkonomi?

– 50 millioner i kunstig intelligens og 50 millioner i delingsøkonomi. 

Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg, og hvorfor?

– Ingen av dem skremmer. De gir alle store muligheter for fantastisk verdiskaping.

– Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene? 

– Generelt dårlig. Intern innovasjon må organiseres forskjellig og store norske bedrifter må muliggjøre innovasjon gjennom samarbeid med små oppstartsselskaper.
– Trekk frem én bransje som du tror er spesielt moden for spesielt store teknologiske endringer de neste fem årene.

– Bank og forsikring.

– Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for?

– Zoom møterom. Nå kan vi i Tapad enkelt samarbeide virtuelt over hele verden. Innen dette området kommer det til å skapes masse store selskaper fremover.

Les flere intervjuer med teknologiinvestorer her:

Petter Stordalen: -Den som ikke fornyer seg vil forvitre

Siri Beate Damsleth: -Ville puttet 95 av eggene i samme kurv

Tharald Nustad: -Meningsløst å grave ned pengene i Oljefondet

Jon von Tetzchner: -Jeg har en ny drone, jeg mistet kontrollen over den forrige


Dette er årets produkter

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter