Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Velferdsteknologi er langsiktig, men det må komme, og det er utrolig mye som er ugjort, sier gründer Alf-Egil Bogen. Sammen med Jan Roar Pleym (til høyre) har de bygd en modell som simulerer pusten til et barn av legoklosser. Foto: Øyvind Nordahl Næss
– Velferdsteknologi er langsiktig, men det må komme, og det er utrolig mye som er ugjort, sier gründer Alf-Egil Bogen. Sammen med Jan Roar Pleym (til høyre) har de bygd en modell som simulerer pusten til et barn av legoklosser. Foto: Øyvind Nordahl Næss les mer

Disse teknologiene vil suksessgründeren investere i

Alf-Egil Bogen (50) har flere milliardsuksesser bak seg. Nå ser han enorme muligheter innen velferdsteknologi, og ønsker robotene velkommen i egen alderdom. 

Alf-Egil Bogens navn har en tendens til å dukke opp i forbindelse med de mest spennende norske teknologiselskapene – enten som gründer og leder eller som styremedlem og investor. Med en lang rekke milliardsuksesser bak seg har han demonstrert en fantastisk timing og innsikt i hva som kan bli stort, og derfor kan det være verdt å lytte til hvilke teknologier han vil sette penger på fremover. På toppen av listen når DN spør hvor han ville investert, står velferdsteknologi og kunstig intelligens. 

Teknologi og investeringer

DN Gründer stiller rundt årsskiftet en serie spørsmål til fremtredende gründere og investorer om investeringer og teknologiens påvirkning på økonomien.

Disse deltar: Petter Stordalen, Jon von Tetzchner, Silvija Seres, Siri Beate Damsleth, Tone Bjørseth-Andersen, Tharald Nustad, Alf-Egil Bogen og Are Traasdahl.

Vis mer

– Velferdsteknologi er langsiktig, men det komme, og det er utrolig mye som er ugjort. Det viktigste for meg er at dette er meningsfylt og gir eldre en enklere og tryggere hverdag. Det er jo ikke lenge til jeg trenger denne teknologien selv, sier 50-åringen, med en latter.

Han mener helse og omsorg er det beste eksempelet på bransjer som vil endres kraftig fremover. 

– Velferdsteknologi handler jo ikke bare om sikkerhet og automatisering, men også om inkludering i samfunnet og innhold i livet. Jeg tror også roboter kommer sterkt inn i denne bransjen. Jeg vil heller vaskes i rumpa av en robot enn de som serverer mat til meg når jeg blir gammel.

Må ha nærhet

Bogen mener big data også er interessant, men mer utfordrende fordi det er ressurskrevende og fordi Google er dominerende. 

Han ville også satt penger på robotisering, men vil holde seg unna droner fordi dette domineres av noen få aktører. Han legger heller ikke penger i delingsøkonomi.

– Dette har jeg ikke peiling på annet enn som bruker. Det er vanskelig å treffe med forretningsmodeller hvis man ikke har erfaring og innsikt, sier Bogen. 

Han har lært noen lekser, blant annet etter noe tap på hytteutbygging i Åre og i obligasjonsmarkedet. 

– Jeg har lært at man må være tett på egne investeringer, for ingen andre bryr seg egentlig om hvordan det går. Nå er ikke jeg forelsket i penger så nederlaget er mer at man ikke gjør de riktige tingene, sier han.

Alf-Egil Bogen

Utdannelse: Sivilingeniør i fysikalsk elektronikk. 

Alder: 50 år

Gründer og investor-karriere: Etablerte Atmel Norway etter utviklingen av mikroprosessoren AVR som i dag har en omsetning på 1 milliard dollar per år. 

Var med på å etablere Chipcon i 1996 og gikk siden inn i Energy Micro – begge er solgt for over en milliard kroner. 

Ledet radarteknologiselskapet Novelda AS fra 2013 og er nå styreleder. Var investor i Prox Dynamics, som ble solgt for 1,15 milliarder kroner, og er investor i AHA Eiendom, Novelda, Disruptive Technology, Barnfind, AirThings og Heads. 

Vis mer

Bogens svar

– Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg?

– Big Data er jo skremmende fordi det kan misbrukes. Man kan få nyttig informasjon i bytte mot informasjon man gir fra seg, men balansen er vanskelig. For ti år siden ville ingen fortelle Google hvor man var, nå gjør nesten alle det for å finne raskeste vei med bilen. I dag vil vi ikke gi fra oss vitale helsedata, men om ti år vil vi ha sensorer på oss som i sanntid sender dette til selskaper som kan fortelle oss om vi holder på å få en fatal sykdom. Big Data- analyser kan jo beskrive absolutt alt om oss, inkludert ting vi ikke vet selv, og det er ikke alltid positivt å vite alt om hverken seg selv eller andre. Og det blir verre når dette blir misbrukt, til kriminalitet, spekulativ markedsføring eller utvelgelse.

 Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?

– Jeg er veldig imponert over det Geir Førre har fått til med flere selskaper, og har hatt gleden av å samarbeide med ham. Ellers synes jeg Are Traasdahl har gjort en fantastisk jobb med Tapad. Av etablerte bedrifter er jeg veldig imponert over innovasjonsevnen i selskaper som Powel i Trondheim. De selger tjenester til kraftindustrien for overvåkning og effektivisering av kraftproduksjon og fordeling av denne ut i markedet. De har tatt i bruk både big data og kunstig intelligens for lenge siden og er absolutt verdensledende på sitt felt.

– Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene?

– Norske bedrifter er generelt flinke i å tenke teknologi. Det som ofte er utfordringen er å industrialisere denne eller å få på plass de riktige forretningsmodellene. 

 – Som statsminister, hva ville du gjort for å gjøre Norge mer fremtidsrettet?

– Jeg ville ansatt dyktige næringslivsledere med ingeniørutdannelse som statsråder. Kina har jo i mange år hatt dyktige ingeniører i ledelsen av landet og har tatt vanvittige steg fremover de siste tiår.

 – Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for?

– Jeg har mange droner som jeg er veldig glad i og lager en del film. Men akkurat nå skal jeg også hente en klassisk manuell dreiebenk for tre, som jeg har kjøpt for at ungene og jeg skal lage sjakkbrikker.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter