Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kristine Valle går i 6C på Vålerenga skole. Favorittfaget er matte. I to år har hun brukt den avanserte stavekontrollen og lesehjelpen til Lingit. Sosiallærer Mari Steen-Paulsen har 15–20 elever på skolen som bruker verktøyet.  – Vi ser elevene bruker det, vi har veldig tro på programmet, sier hun. Foto: Mikaela Berg
Kristine Valle går i 6C på Vålerenga skole. Favorittfaget er matte. I to år har hun brukt den avanserte stavekontrollen og lesehjelpen til Lingit. Sosiallærer Mari Steen-Paulsen har 15–20 elever på skolen som bruker verktøyet.  – Vi ser elevene bruker det, vi har veldig tro på programmet, sier hun. Foto: Mikaela Berg les mer

Oppkjøpsfondet Verdane blar opp over 60 mill. for stavekontroll som forstår dyslektikere

Gründer Torbjørn Nordgård (58) i Lingit har laget en stavekontroll som forstår dyslektikere. Sjetteklassingen Kristine Valle har brukt programmet i to år. 

– Jeg har lært mye av det, sier sjetteklassingen Kristine Valle, mens tastaturet knatrer under fingrene hennes.

Favorittfaget hennes er matte. Stavekontrollen til det norske selskapet Lingit dukker opp i et hjørne av skjermen og foreslår en riktigere skrivemåte av ordet «musikal» for henne. 

Lingit as

 • Programvareselskap som har utviklet lese- og skrivestøtte til dyslektikere. 
 • Etablert 2001 av Torbjørn Nordgård og kolleger ved NTNU. Fusjonerte med Includeas i 2012. Include ble startet av Sverre Andreas Holbye (43) i 2005.
 • 14 ansatte.
 • Hovedkontor i Trondheim.
 • Omsatte i 2016 for 30,6 millioner kroner, med et driftsresultat på 9 millioner kroner.
Vis mer

– Den fanger opp mer enn et vanlig retteprogram og tar typiske dysleksifeil, forklarer sosiallærer Mari Steen-Paulsen (57) på Vålerenga skole.

Bak teknologien ligger 17 års arbeid. Ved årtusenskiftet ble daværende NTNU-professor Torbjørn Nordgård (58) oppringt av en kvinne:

– Hun lurte på om jeg ikke kunne hjelpe barnet hennes med lese- og skrivevansker. Kan ikke du som kan dette med data og språk gjøre noe matnyttig istedenfor å bare publisere artikler, sa hun. Det traff meg ganske hardt. Dama hadde jo et poeng, sier Nordgård. 

Betaler mellom 60 og 90 millioner

Samtalen fikk Nordgård til å gründe Lingit. I dag leverer selskapet programmer med avanserte stavekontroller og lesehjelp til store deler av Norge. 

Dyslektikere skriver gjerne språknært – som de snakker. Lingit er utviklet for å presist identifisere typiske feil fra en dyslektiker. Foto: Lingit
Lingit kan også lese teksten tilbake til den som skriver. Det er lettere å høre hvor feilen ligger for en dyslektiker.  Foto: Lingit

Nå mener Norges største oppkjøpsfond at gründerne har laget noe som kan bli en internasjonal suksess.

Oppkjøpsfondet Verdane kjøper 85 prosent av aksjene i Lingit, med planer om å ta teknologien ut i resten av Europa. Gründerne og én ansatt beholder de resterende 15 prosentene.

Etter hva DN erfarer betaler Verdane et sted mellom 60 og 90 millioner kroner for aksjene.

– Vi skal gjøre dette til et internasjonalt selskap gjennom oppkjøp, organisk vekst og markedsføring i flere europeiske land, sier investeringsdirektør Jakob Greger Gravdal (33) i Verdane.

Oppstartsselskapet Lingit lager avanserte stavekontroller og lesehjelp rettet mot dyslektikere og andre med skrive- og lesevansker. Men teknologien brukes også til tekstopplesing på NRKs kanaler for svaksynte. Fra venstre: Torbjørn Nordgård, gründer og leder for forskning og utvikling og investeringsdirektør Jakob Greger Gravdal i Verdane Capital. Foto: Gunnar Blöndal

Dyslektisk investeringsdirektør

Gravdal i Verdane er selv dyslektiker. 

– Det finnes i finansbransjen også. Det er gjerne et miljø hvor aksepten for skrivefeil i rapporter er ganske lav. Det gjør at det ofte kan være relativt tøft. Jeg var aksjeanalytiker før. Der skal du skrive mye på kort tid. Jeg skulle gjerne hatt Lingit installert på pc-en da, sier Gravdal.

I dag signerer han mail på mobilen med «Sendt with clumsy hands and dyslexic fingers».

Ifølge Dysleksi Norge har minst fem prosent av befolkningen her til lands dysleksi. Noen forskere oppgir tall opp mot ti prosent.

Statsminister Erna Solberg, avdøde kong Olav V og den vellykkede forretningsmannen Kjell Inge Røkke har alle stått frem som dyslektikere. Men det finnes fortsatt rester av et tabu, mener daglig leder Gorm Bjørnar Karlsen (49) i Lingit.

– Alle kjenner en dyslektiker, men ikke alle vet det. Blant dem som gikk ut av skolen før 90-tallet, hvor det føltes tungt og ensomt å ha det, er det mange som ikke har stått frem selv i dag, sier han.

Verdane Capital

 • Oppkjøpsfond som grunnlaget 1985 og som siden 2003 har spesialiserte seg på kjøp av porteføljer, men kjøper også enkeltselskaper.
 • Forvalter omkring 8,6 milliarder kroner.
 • 24 ansatte i Oslo, Stockholm og Helsingfors.
 • Siden 2003 har Verdane-fond kjøpt mer enn 30 porteføljer med eierandeler i over 300 selskaper.
 • I dag har fondene eierandeler i rundt 80 selskaper.
 • Selskapet er partnereid, og Bjarne Kveim Lie er største eier og daglig leder.
Vis mer

Dysleksi ulikt fra land til land

Når dysleksi-teknologien skal ut i verden, står selskapet overfor et hinder: Dysleksi arter seg forskjellig fra land til land.

– Språkteknologi skalerer ikke så godt og enkelt som man kanskje skulle tro. Når vi bestemmer oss for neste markedet, kan vi nok ha produktet klar i løpet av neste kalenderår, sier gründer Nordgård. 

I Norge skriver dyslektikere ofte språknært, det vil si at man skriver som man snakker. 

– Derfor kan du gjøre dialektinnstillinger. Hvis du skriver «æ e», så vil programmet foreslå «jeg er», forklarer Karlsen i Lingit.

– Teknologien forstår til og med trøndersk?

– Til og med nordtrøndersk, sier Nordgård.

Solberg i Kina: - Konstruktivt møte

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter