Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Daniel Ras-Vidal i Abelia sier uklare intensjoner bidrar til konflikter og skepsis mellom start-ups og storbedrifter, som egentlig er avhengige av hverandre. Foto: Linda Næsfeldt
Daniel Ras-Vidal i Abelia sier uklare intensjoner bidrar til konflikter og skepsis mellom start-ups og storbedrifter, som egentlig er avhengige av hverandre. Foto: Linda Næsfeldt les mer

Krever fjellvettregler for gründerkontakt

Gründere og storbedrifter trenger hverandre, men uklare intensjoner skaper ofte trøbbel. NHO-foreningen Abelia tar til orde for klare regler.

– Vi ser på om det er mulig å få etablert en slags fjellvettregler for forholdet mellom gründere og etablerte selskaper, sier Daniel Ras-Vidal i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Relasjonen mellom lettbente gründerbedrifter og storselskaper på desperat jakt etter innovasjon og fornyelse er sårbar.

Lørdag omtalte DN kravet om erstatning fra rallykjører Andreas Mikkelsen (27) og broren Nicolai Prydz (47) mot Telenor. De mener Telenor kopierte forretningskonseptet deres for en tjeneste med en sjåfør-app som registrerer kjørestil- og diagnostikkdata, knyttet til bilen og sjåførens kjøreadferd.

Telenor sier at det «connected car»-systemet Telenor nå utvikler er noe annet enn den «konseptideen» Hipdriver presenterte.

DN har tidligere fortalt historien om rubrikkjempen Schibsteds investering i gründerbedriften Snapsale, som også drev med kjøp og salg på nett. Etter hvert følte gründerne at det etablerte mediekonsernet bare var ute etter å få kontroll over Snapsales teknologi.

Schibsted avviser at investeringen i Snapsale ble gjort for å motarbeide en mulig konkurrent.

Lager møteplass – trenger regler

Daniel Ras-Vidal er også daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper. Han vil ikke kommentere de konkrete konfliktene mellom gründere og Schibsted og Telenor. Men han er opptatt av å unngå lignende tilfeller.

I september skal Abelia være medarrangør av Corporate Innovation Day. Der er Telenor-topp Sigve Brekke en av hovedtalerne. Et av målene er å skape en møteplass for gründere og store selskaper.

– Vi har en veldig konkret arena der vi vet at det vil skje mange møter, og der vi ser at disse tingene vil komme opp, sier Ras-Vidal.

Han arbeider nå for å utarbeide helt konkrete kjøreregler for slike møter.

Rules of engagement

Rules of engagement er utarbeidet av inkubatorselskapet Startuplab i Oslo, og skal fungere som kjøreregler for forholdet mellom gründerbedrifter og investorer.

De to første reglene lyder slik:

  • Som en etablert bedrift, bør du ikke delta i samtaler med start-ups hvis du allerede har bestemt deg for å lage din egen konkurrerende løsning. I store selskaper er det viktig at du sjekker med ulike avdelinger om de jobber med lignende løsninger. Oppstart vil oppfatte deg som ett selskap.
  • Hvis du som industriell investor vurderer å lage din egen løsning, vær helt åpen om dette før du har et møte med en oppstartsbedrift. Dette bør det informeres om skriftlig i forkant. Det vil da være opp til oppstartsbedriften å vurdere om de ønsker å ha et møte og hvor mye informasjon de er komfortable med å dele.
Vis mer

Utgangspunktet er regler utarbeidet av inkubatorselskapet Startuplab, såkalte Rules of engagement.

– Vi kommer til å sende disse reglene ut til våre medlemmer. Mange av dem har nok vært borti lignende situasjoner – og vi vil gjerne få flest mulig synspunkter, sier Ras-Vidal.

Uklare intensjoner

Saker der gründere føler seg utnyttet skader omdømmet til storselskapet, og øker skepsisen på begge sider. Men Ras-Vidal fremhever at det kan være mye å vinne på å få til vellykkede samarbeid mellom «nye» og «gamle».

Betingelsen er at det er åpenhet om intensjonene, enighet om premissene og at forventningene er avklart.

– Start-ups ser samarbeid med store bedrifter som en sjanse til å skalere opp raskt. Men så underkommuniserer kanskje den store bedriften at den også snakker med andre om lignende ting. Det er ikke sikkert det ligger vond vilje bak, men jeg ser absolutt hvordan dette kan oppfattes fra gründernes side, sier Ras-Vidal.

Han tror ikke etablerte selskaper nødvendigvis har en bevisst strategi om å støvsuge markedet for nye ideer, for så å sette dem ut i livet i egen organisasjon uten å honorere gründerne.

– Men kanskje er ikke storbedriftens intensjoner helt tydelige. Derfor er det viktig for start-up-bedriften å få presis informasjon om hva det store selskapet satser på og hva som er intensjonene bak kontakten. Gründerselskapene bør ikke være for naive, råder Ras-Vidal.

Telenor avsluttet dialogen

Telenor og Startuplab samarbeider allerede tett. Til høsten kjører de i gang andre runde av sitt felles akseleratorprogram Catalyst der seks oppstartsselskaper blir valgt ut for å se hvor langt de kan utvikle seg i løpet av tre måneder med 1,3 millioner kroner til rådighet.

– Vi har et nært og godt samarbeid med Startuplab, og stiller oss fullt ut bak arbeidet med å definere retningslinjer for forholdet mellom norske selskap og start-ups. Initialt hadde vi en god dialog med Hipdriver, men etter hvert som det ble tydelig at deres konsept ikke var av interesse for oss, valgte vi å avslutte dialogen. Dette skjedde i juni 2016, skriver Telenors kommunikasjonssjef Atle Lessum i en epost.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter