Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande møtte Gobi-gründerne som bor og jobber sammen. Bak Skei Grande og Solberg står flere av de ansatte i Gobi: Stian Peder Berge, Tormod Haugland, Lars Erik Fagernæs, Magnus Oulie, Kristoffer Lande, Andreas Øgaard, Ludvig Samuelsen Jordet, Elias Bruholt, og Kristian Rekstad. Foto: Gorm K. Gaare
Statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande møtte Gobi-gründerne som bor og jobber sammen. Bak Skei Grande og Solberg står flere av de ansatte i Gobi: Stian Peder Berge, Tormod Haugland, Lars Erik Fagernæs, Magnus Oulie, Kristoffer Lande, Andreas Øgaard, Ludvig Samuelsen Jordet, Elias Bruholt, og Kristian Rekstad. Foto: Gorm K. Gaare les mer

Arbeidsliv

Erna Solberg hos Gobi-gründere: – Mer enn en jobb

Statsminister Erna Solberg besøkte gründerbedriften Gobi som Ap-leder Jonas Gahr Støre takket nei til tidligere i år. Nå skal bildedelingstjenesten satse på tv-innhold.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Å være gründer er et dedikasjonsprosjekt. Det er mer enn en jobb, det dreier seg om hele livet ditt. Det tar de ut til det fulle her hos Gobi. Det skaper et spesielt miljø og en spesiell atmosfære, sier statsminister Erna Solberg til DN.

Torsdag kveld var hun på omvisning i det som er Norges første gründerhus. Her både bor og jobber gründerne og de ansatte i billeddelingstjenesten Gobi, som vil konkurrere med amerikanske Snapchat.

Billeddelingsappen har nå 90.000 brukere og selskapet har ti ansatte. Blant investorene er skipsreder Johan Odvar Odfjell, Salmar-eier Gustav Witzøe og langrennsløper Petter Northug. Det er lastet ned rundt 50 millioner bilder og videoer gjennom appen, og den får mellom 3000 og 12.000 nye brukere hver måned.

Dette er Gobi

  • En app (application software) og billeddelingstjeneste for grupper som vil laste opp bilder og videoer i en felles bilde- og videostrøm (såkalt feed).
  • Startet i 2015 av studievennene Kristoffer Lande, Kristian Rekstad, Morten Stulen, Lars Erik Fagernæs og Andreas Øgaard fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Alle de fem er i 20-årene. 
  • Konkurrent til amerikanske Snapchat og har i dag rundt 90.000 brukere og 50 millioner bilder og videoer lastet ned. Begynte som en Snapchat-konto som på ett døgn fikk 4000 brukere og derfor ble fjernet av Snapchats administrator.
  • Har kontorer i Silicon Valley og Oslo, og ti heltids- og deltidsansatte.
  • Har fått blant andre Petter Northug, Salmar-familien Witzøe og skipsreder Johan Odvar Odfjell på eiersiden.
  • Selskapet verdsettes til 124 millioner kroner og eies i tillegg til Northug, Witzøe og Odfjell av gründerne Lande, Rekstad, Fagernæs, Øgaard og Stulen, samt noen mindre kjente investorer.
  • Gründerne både bor og jobber i Riddervoldsgate i Oslo. I tillegg bor det to andre ansatte der. De bor gratis og skatter av dette. De har lønn og fastsatt arbeidstid fra ti til seks. Gobi har fått advokater til å utforme og godkjenne arbeidskontraktene til de ansatte.
Vis mer

Gobi-gründerne flyttet tidligere i år tilbake til Norge etter et år i Silicon Valley i USA. Rundt ti ansatte i 20-årene holder til i leiligheten over to plan, kun et par hundre meter unna statsministerboligen i Oslo. Det er kjøkken, kontorer og arbeidsrom i andre etasje, og soverom, og stue i tredje etasje. 

Tror Støre angrer 

Solberg var på omvisning med blant andre Venstre-leder Trine Skei Grande i Gobi-huset. Tidligere i år skrev DN at Ap-leder Jonas Gahr Støre avlyste sitt besøk på Gobis åpningsfest. Årsaken var usikkerhet knyttet til bo- og arbeidssituasjonen til de ansatte.

– Denne invitasjonen kom på bare noen timers varsel, og vi hadde ikke tilstrekkelig tid til å sette oss inn i hverken konseptet eller andre forhold rundt prosjektet slik vi ønsker å gjøre når jeg deltar på ting, sa Støre da.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Solberg og Skei Grande mener det er spennende at gründerne og de ansatte i Gobi velger å bo og jobbe under samme tak. Og Solberg tror Støre angrer på at han ikke stakk innom Gobi.

– Jeg tenker at han allerede angrer ganske mye på det.

Gründerne mener besøket sender et signal om at politikerne bryr seg om hva de holder på med.

– Det er viktig at politikere heier på og støtter gründere på lik linje som de heier på idrettshelter og kulturstjerner. Her har man en vei å gå i Norge, sier Emma Grønningen i Gobi.

DN har vært i kontakt med Jonas Gahr Støre som understreker at han er i tett dialog med gründer-Norge:

– Arbeiderpartiet heier på gründere, jeg har møtt mange og lytter til dem. I vårt partiprogram har vi en offensiv gründersatsing, med blant annet gunstigere opsjonsordninger for ansatte, akseleratorprogram og utrede bedre sosiale ordninger for selvstendige næringsdrivende, skriver Støre.

Satser på bedrifter og tv

Daglig leder og gründer Kristoffer Lande forteller at selskapet nå har fått på plass avtaler med flere store bedrifter i Norge.

– Det vi har kommet lengst med, men satset minst på, er bedrifter. Nå hadde vi nylig et seminar med Universum, hvor vi hadde mellom 40 og 50 bedrifter innom i løpet av to dager. Vi har blant annet fått med DNV GL, DNB, Evry, Acando, Hydro og ABB. Mange av de største bedriftene i Norge har lyst til å bruke dette internt. Dette gjør at vi har en stabil inntekt, sier han.

Disse avtalene går ut på at bedriftene betaler en månedlig pris på 5000 kroner for å bruke produktet internt.

Det neste Gobi-teamet vil satse på er tv.

– Med tanke på vekst, og hvor vi virkelig ser potensiale, så er det innenfor tv. Et av prosjektene vi jobber med nå er å få deler av de tradisjonelle tv-programmene over til Gobi, sier Lande.

– Det er ikke noen hemmelighet at mobil vinner over desktop. Vi bruker mer og mer tid på mobilen og måten vi blir underholdt på har endret seg drastisk siden smarttelefonene kom. TV-bransjen må følge med her. Det blir veldig spennende å se hvordan nye plattformer som for eksempel Gobi kan utfordre de tradisjonelle underholdningskanalene, legger Emma Grønningen til.

Jobber 12 til 14 timer

Gründerne fikk permisjon fra NTNU-studiene for å realisere drømmen. Alle de ansatte er venner fra universitetet eller tidligere skolegang. Dette ser de kun på som en fordel. 

– Jeg ser ikke på det som en utfordring. Det er mest positivt. Det er mye verre å skuffe vennene sine, om man gjør et dårlig arbeid eller ikke gir hundre prosent, sier Stian Peder Berge, som jobber med markedsføring i selskapet. 

Gobi-teamet forteller at de jobber mellom 12 og 14 timer hver dag. 

– Vi starter på jobb klokken ni. Det går mye i møter. For meg som jobber med markedsføring er dagene veldig forskjellige. For de som programmerer blir det mer ensidig, sier Berge. 

– Uhyre viktig

Statsministeren trekker frem at det er viktig at vi har gründere i Norge som satser så stort som Gobi.

– Vi trenger flere bedrifter og jobber i fremtiden. Vi trenger teknologibaserte bedrifter, bedrifter som har potensiale for å vokse og ansette flere. Alle de gründerne som holder på med små og store tech-selskaper, er uhyre viktig. Mange av jobbene kommer i små og mellomstore bedrifter i Norge, sier hun.

– Hva kan dere politikere gjøre for å legge til rette for flere gründere?

– Det er mye vi kan gjøre, men det viktigste vi skal gjøre er å senke skattene, bedre de sosiale rettighetene knyttet til egen pensjon, redusere opsjonsbeskatning og sikre gründerne tilgang til kompetent og relevant arbeidskraft, sier Solberg.(Vilkår)

Gründer Erna Solberg Norge Snapchat Gründer Gobi Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.