Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Her er et utvalg av deltagerne fra mandagens oppstartprogram. Fra venstre : 1.Sean Percival – Operating Partner i Katapult snakker med de av teamene som er med på møtet over videochat. 2. Cosmin Pirvu – IntelFlows 3. Andrii Lazorenko – Agri Eye 4. Sjur Usken – Smart Plants 5. Ferdinand Kjærulff og Jan-Cayo Fiebig – CodersTrust 6. Martin Majlund – Sky.Garden 7. Queque Costa – Ottaa 8. Natasha Freidus – NeedsList Foto: Line Ørnes Søndergaard
Her er et utvalg av deltagerne fra mandagens oppstartprogram. Fra venstre : 1.Sean Percival – Operating Partner i Katapult snakker med de av teamene som er med på møtet over videochat. 2. Cosmin Pirvu – IntelFlows 3. Andrii Lazorenko – Agri Eye 4. Sjur Usken – Smart Plants 5. Ferdinand Kjærulff og Jan-Cayo Fiebig – CodersTrust 6. Martin Majlund – Sky.Garden 7. Queque Costa – Ottaa 8. Natasha Freidus – NeedsList Foto: Line Ørnes Søndergaard les mer

– Det er ikke veldedighet. Dette er business.

Katapult Accelerator vil gjøre verden til et bedre sted gjennom gründerinvesteringer. Mandag innviet det sitt oppstartprogram med 12 utvalgte bedrifter.

– Kall det gjerne klimakvoteslang, sier Andreas Slettvoll.

Han er gründeren bak selskapet Chooose, et oppstartsselskap som for en månedspris på 49 kroner vil gjøre folk klimanøytrale gjennom å kjøpe opp utslippskvoter som kompensasjon for deres private utslipp.

Andreas Slettvold, Choose.  Foto: Line Ørnes Søndergaard

Disse deltar på Katapults oppstartprogram

 • Agri Eye: Ukrainsk datainnsamlingsverktøy programmert for å øke effektiviteten i jordbruk.
 • Bead: Tyrkisk selskap som utvikler datasendere som analyserer brukersykluser i smarte bygninger og effektiviserer driften av dem basert på informasjonen.
 • Chooose: Norsk selskap som tilbyr klimanøytralitet til privatpersoner og bedrifter gjennom kjøp og sletting av utslippskvoter.
 • Coders Trust: Dansk-tysk firma som tilbyr nettbasert opplæring i koding til folk i utviklingsland.
 • Impact Mapper: Amerikansk analyseverktøy for data som gir veldedige organisasjoner og donorer data på hvor stor effekt initiativene deres har globalt.
 • Intel Flows: Dansk-baltisk utvikler av sensorer som festes til offentlig transport og gir brukere informasjon om lokal luftkvalitet i sanntid.
 • Needs List: Amerikansk selskap som vil listeføre behov for nødhjelp etter humanitære katastrofer, for å gi folk konkret informasjon om hvordan de kan hjelpe.
 • OTTA Project: Argentinsk kommunikasjonsprosjekt for folk med nedsatt taleevne som samler bilder og miljødata fra smarttelefoner for å hjelpe brukerne med å lage setninger.
 • Sensewaves: To franskutviklere sky-løsninger som tilbyr dynamisk optimalisering av elektroniske distribusjonssystemer og analyse av energistyring i bygninger.
 • SheKab: Pakistansk samkjøringsordning for karrierekvinner i Pakistan, som har en risikofylt reisevei til og fra jobb.
 • Sky Garden: Dansk selskap som har laget en digital handelsplass for små og mellomstore bedrifter i Afrika. Tar en provisjon på alle handler som går gjennom markedsplassen.

 • Smart Plants: Norsk selskap som jobber med smarte hus. Selskapets første produkt, Clevair, lar bygninger styre ting som varme og ventilasjon selv basert på værmeldingen, så energiforbruket blir mer effektivt og CO2-utslippene blir lavere

Vis mer

– Klarer vi å «stjele» nok kvoter, kommer vi til å presse kvoteprisen opp og gjøre forurensning dyrere, sier Slettvoll.

Mandag var Chooose ett av 12 selskaper tilstede da Katapult Accelerator, med Selvaag-arving Tharald Nustad og investorene Anders Lier og Haakon Brunell i spissen, lanserte sitt oppstartprogram for gründerbedrifter.

I løpet av et tre måneders løp skal Katapult hjelpe bedriftene med å få fart på virksomheten sin, gjennom tett oppfølging og utviklingshjelp for både ideer og forretningsmodeller. Katapult investerer også over 100.000 dollar i hvert av selskapene som deltar i programmet, totalt 15 millioner kroner fordelt på 12 selskaper.

Felles for alle selskapene er ett felles mål: Å gjøre verden til et bedre sted.

Business på ideelt grunnlag

– Det er ikke veldedighet eller filantropi vi driver med her. Dette er business. Selskapene skal tjene penger, det er det dette handler om. Men de skal tjene penger basert på et ønske om å bidra til en bedre verden, sier Anders Lier.

Investeringsstrategien Accelerator baserer seg på er såkalt impact investing, en tankegang der man ser muligheten til å tjene penger på investering i teknologi og ideer som kommer verdenssamfunnet og miljøet til gode.

– Det er ganske unikt i verdenssammenheng det vi holder på med her, sier Lier.

 Katapult er ikke interesserte i gründere som ønsker å fete opp egen lommebok, forteller han.

 – Unge forbrukere vil ikke kjøpe produkter som skader verden. Erfaringen viser at forbrukere vil ha ren energi og bærekraftige produkter, og er villige til å betale mer for å forsikre seg om det. Det har skjedd en oppvåkning, sier han.

1000 søkere

Gjennom en direkte investering på 100.000 dollar, og 50.000 gjennom programmet, sitter Katapult igjen med en eierandel på åtte prosent i hvert av de 12 selskapene.

Impact Investing

Investeringer som tar sikte på å både gi markedsmessig avkastning og miljø- eller samfunnsmessig gevinst.

Vis mer

Over 1000 selskaper, alle med verdens ve og vel som motivasjon, var med i vurderingen før Katapult endte opp med de 12 som var til stede på programlanseringen i Oslo sentrum mandag. Av disse, ble 100 intervjuet og gått grundigere i sømmene.

Tharald Nustad (til venstre), Haakon Brunell (bak) og Anders H. Lier står bak akselleratorprogrammet Katapult.  Foto: Line Ørnes Søndergaard

Et annet selskap som deltar er tysk-danske Coders Trust. Det satser på å gi nettbasert undervisning i koding til folk i utviklingsland, for å gi de en mulighet som frilansere på det globale markedet.

– Vi gir studentene våre opplæring, uten at de trenger noen forhåndskunnskaper. Vi hjelper de også med å bygge onlineprofiler som er attraktive for store selskaper, så de kan konkurrere på lik linje med alle programmerere på det internasjonale markedet – fra et land som normalt ikke ville vært en aktør, forklarer driftsdirektør Jan-Cayo Fiebig.

To ganger årlig

Tharald Nustad og Haakon Brunell opplyser at mandagens første oppstartprogram langt fra blir det siste. Et program nummer to er planlagt å kjøres i gang allerede i løpet av februar 2018, med et tredje program i august samme år.

Programmet skal etter planen bli avholdt to ganger årlig, sier investorene.

– Feedbacken vi får er at dette er en type program folk har savnet, sier Brunell.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter