Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Nye sensorer skal gi servicefolk som Laura Loana full oversikt over hvilke møterom og toaletter som har vært mye brukt, så de vet hvor det må gjøres rent, forteller Dan Frode Skjelberg i ISS. Selskapet er verdens femte største arbeidsgiver, og svært interessert i Disruptives teknologi. Foto: Aleksander Nordahl
Nye sensorer skal gi servicefolk som Laura Loana full oversikt over hvilke møterom og toaletter som har vært mye brukt, så de vet hvor det må gjøres rent, forteller Dan Frode Skjelberg i ISS. Selskapet er verdens femte største arbeidsgiver, og svært interessert i Disruptives teknologi. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Gründerselskap trykker på gassen og henter 150 nye millioner

Bergen-selskapet Disruptive Technologies er ett av ti norske gründerselskaper innen teknologi som har hentet over ti millioner dollar det siste året. – Det burde vært flere, sier investor Tellef Thorleifsson.

Inntekter på 300.000 og underskudd på 37 millioner kroner. Det viser fjorårets regnskap for Bergen-selskapet Disruptive Technologies. Det er som planlagt. 

– Vi har et teknologisk forsprang og en åpning i markedet og må holde foten på gassen for å utnytte muligheten, sier finansdirektør Jarle Kvamme.

Det avgjørende nå er å få produktene og produksjonen klare til kundene, for selskapet har nemlig penger til å satse. Så langt har det hentet inn 169 millioner kroner, og er i gang med en ny runde på 150 millioner kroner som skal fullføres i høst.

Selskapet utvikler ørsmå sensorer med rundt 15 års batterilevetid. Sensorene kan blant annet måle temperatur og nærhet – som når dører og vinduer åpnes. Det har ambisjoner om å levere millioner av brikker og bli en global aktør. 

Erik Fossum Færevaag viser frem sensorene til Disruptive Technologies, som vekker stor interesse fordi de er små, enkle å installere og har svært lang batterilevetid. Foto: Aleksander Nordahl
Sensorene fra Disruptive er så små at de kan klistres opp inne i låsen på toalettene, og måle antall ganger toalettet brukes. Batteritiden er anslått til 15 år. Foto: Aleksander Nordahl

– Øker sjansen, og fallhøyden

Disruptive er ikke alene i Norge om å klare å hente inn store summer til teknologisatsinger. Det siste året har det kommet en rekke investeringer i norskstartede oppstartsselskaper på over ti millioner dollar – rundt 80 millioner kroner (se faktaboks).

Norske oppstartsinvesteringer over ti millioner dollar:

Det siste året har det kommet en rekke investeringer i norskstartede oppstartsselskaper på over ti millioner dollar – rundt 80 millioner kroner:

1. The Future Group – tv- og mobilteknologi – 273 mill. ( høsten 2017)

2. Disruptive Technologies – sensorteknologi – 225 mill.* (februar og under arbeid)

3. Polight – autofokuslinser- 160 mill. (august 2016)

4. Kolonial.no – netthandel av dagligvarer – 150 mill. (oktober 2016)

5. Xeneta – forenkling av skipsfrakt – 100 mill. (februar 2017)

5. Fusetools – app-utviklingsverktøy – 100 mill. (januar 2017)

5. Documaster – teknologi for arkiver – 100 mil. (mai 2017)

8. Huddly – videokonferansekamera – 85 mill. (apr. 2017)

9. Your.MD – helseinfo drevet av kunstig intelligens – 85 mill. (juni 2017)

10. Kahoot -quizer for utdannelse – 80 mill. (juli 2017)

Kilde: Nordic Web / DN

* Sum for siste år, som forutsetter at selskapet får i havn planlagt emisjon på 150 millioner kroner. Siden oppstart blir summen 319 millioner kroner.

Vis mer

Men det burde vært flere, sier Tellef Thorleifsson i investeringsselskapet Northzone Venture.

– Det er ofte begrenset tilgang på kapital, og man får ofte en brøkdel av det en tilsvarende satsing ville fått i USA, sier han.

Northzone var med på å investere 100 millioner kroner i app-utviklingsverktøyet Fusetools i januar, og Thorleifsson begrunnet beløpet med at de måtte gripe en sjanse som trolig vil forsvinne hvis de nøler. 

Thorleifsson sier større summer øker sjansen for å lykkes, særlig når man har en tidsbegrenset mulighet eller prøver å kapre et marked som typisk vil ha én stor vinner. Men mer kapital betyr at tapene kan bli større, og i noen tilfeller har ikke selskapene godt av for mye kapital.

– Gründerne kan føle seg for rike, det blir for mange kokker og man bruker penger på gale ting, sier han.

Slik er sensorene 

Disruptives kjerneteknologi er en ørliten og svært strømgjerrig databrikke, som muliggjør batteridrevne trådløse sensorer som fritt kan plasseres i rommet. 

  • Inkludert batteri er sensorene 2 millimeter tykke og med bredde og høyde på 1,9 cm. 
  • Batteriet skal holde i 15 år ved sending av 100 målinger per døgn.
  • Sensorene kobles til nettet via mobilsendere som skal være klare bare ved å plugge dem i kontakten. Det kreves ingen «parring» mot mobilsenderen, men eieren knytter den til seg ved å tromme på brikken og en mobilapp samtidig. 
  • Foreløpig har de sensorer for nærhet, temperatur og berøring og planlegger flere typer.
  • Krypterte målinger sendes til en sentral skytjeneste som sender dem til rett eier, for eksempel til en mobilapplikasjon.
Vis mer

Stjernelag satser videre

All oppstartsvirksomhet er risikosport, men Disruptive Technologies har klart å overbevise kremen av norske teknologiinvestorer. Blant dem er Geir Førre, som tre ganger har vært sterkt involvert i milliardsalg av selskaper til USA, og som sier til DN at han er med også i neste emisjon. Det er også trioen Fredrik Halvorsen, Odd Johnny «OJ» Winge og Geir Langfeldt Olsen, som ledet Tandberg frem til gigantsalget til Cisco, og som siden tjente en milliard kroner hver på å bygge opp og selge Acano.

Fredrik Halvorsen (til høyre) og hans kolleger i Ubon Partners ledet Tandberg og Acano frem til store milliardsalg til Cisco. Sammen med blant annet Geir Førre skyter de inn nye millioner i Disruptive Technologies. Her med gründer og administrerende direktør Erik Fossum Færevaag (midten) og finansdirektør Jarle Kvamme. Foto: Mikaela Berg

– Løsningen som nå testes ut i pilot hos mange kunder har fått en fantastisk mottagelse, så dette er den rette tiden å gi gass globalt, sier Winge. 

Den gode mottagelsen bekreftes av ISS, som med 500.000 ansatte er verdens femte største arbeidsgiver, med virksomhet innen kantiner, renhold, drift av bygg, sikkerhet og andre støttetjenester.

– Vi håper det kommer opp store produksjonsvolum så fort som mulig og vil ta det i bruk på de områdene de har sensor i dag, sier Dan Frode Skjelberg, senior forretningsutvikler i ISS Norge.

Milliardsuksesser på samvittigheten: 

Disruptive Technologies investorer står bak eller har vært sentrale i majoriteten av norske milliardsalg av it-selskaper de siste årene. Det inkluderer Acano og Tandberg (Ubon Partners–Fredrik Halvorsen, Odd Johnny Winge og Geir Langfeldt) og Chipcon, Energy Micro og Prox Dynamics (Geir Førre med Alf Egil Bogen på laget). 

Eierandeler: 

Ansatte/gründere*: 52,3 %

Ubon Partners**: 20,5 %

Geir Førre: 11,8 %

Norselab: 4,4 %

Aksel Lund Svindal og Alf-Egil Bogen har også aksjeposter. 

* Administrerende direktør Erik Fossum Færevaag eier 24,91 %, andre sentrale ansatte opptil 4,9 %

Vis mer

Giganter som partnere

Skjelberg forteller at løsningen allerede er installert i selskapets hovedkvarter, og at han nylig viste frem løsningen for 430 globale ledere på et møte i Zürich. De har også kunder som etterspør tjenestene.

Entusiasmen skyldes at selskapet ser store muligheter for å tilby bedre tjenester og holde kostnadene nede, forteller Skjelberg.

– Vi skal ikke samle informasjonen sentralt, men gi den ut til våre servicemedarbeidere. Vi vil se hvor det er trafikk, for eksempel rundt toaletter, så de kan gjøre mer rent der det er aktivitet, for eksempel når det holdes et seminar, sier han.

Sensorene kan også brukes til å måle om bedriftslokaler brukes optimalt og gi oversikt over ledige arbeidsplasser, samt gi kjøkkensjefen kontroll over temperaturen i alle kjølediskene.

Skjelberg sier Disruptive ligger foran på batterikapasitet og størrelsen, som gjør at de kan brukes flere steder. Han bekrefter også at de er enkle å installere – som utdannet økonom klarte han det selv – og han opplever nøyaktigheten som god. Foreløpig leverer de ikke alle typer sensorer, og ISS vil jobbe med flere leverandører.

– Hvis de gjør tingene riktig kan dere bli en stor kunde?

– Ja, sier Skjelberg.

Fra før er det kjent at Telia vil bruke Disruptives teknologi i sine leveranser, og nylig ble det klart at også giganten British Telecom vil jobbe med dem. Totalt har selskapet rundt 50 partnere, med høyt innslag av store internasjonale, ifølge finansdirektør Jarle Kvamme.

Våken om natten

Kvamme forteller at de vokste fra 14 til 25 ansatte i 2016, og trolig når 40 ved utgangen av året. Siden det ikke finnes andre produkter av lignende type har det tatt tid å få på plass en produksjonslinje for brikkene. Men nå er en fabrikk i Tyskland snart klar til å starte produksjon i store volumer, forteller Kvamme.  

– Det er klart det er kapitalkrevende. Men ser du på mulighetene og etterspørselen er det et greit regnestykke, mener Kvamme.

– Hva holder deg våken om natten?

– Det er mange ting. Spør heller hva fysioterapeuten min bruker alle pengene jeg betaler på, sier Kvamme. 

– Det er mange humper man skal over?

– Det er åpenbart ikke rett frem, men vi slipper å bruke tid, som mange andre må, på å overbevise ansatte, leverandører og kunder om at dette er riktig, og det gjør det enklere for oss, sier han.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter