Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Nicholas Sundén-Cullberg hoppet av en karriere i investeringsbank, for å satse på en digital lånebank. Foto: Axel Öberg
Nicholas Sundén-Cullberg hoppet av en karriere i investeringsbank, for å satse på en digital lånebank. Foto: Axel Öberg les mer

Sluttet i Morgan Stanley og fant «en gal programmerer» å samarbeide med

Nå driver Nicholas Sundén-Cullberg et av Sveriges raskest voksende finansteknologi-selskaper.

Historien om det Stockholm-baserte selskapet Lendify er nesten historien om planlagt flaks. For fire år siden hoppet Nicholas Sundén-Cullberg (32) av karrieren i Morgan Stanley, etter seks år i investeringsbanken.

– Jeg ville gjøre noe annet, jeg ville starte et selskap. Jeg ville jobbe med teknologi, men jeg hadde ikke noen idé med hvem jeg skulle gjøre det, eller hvordan, sier han.

På vei hjem etter siste dag på jobben, traff han på en kompis, som spurte hvorfor han sluttet i Morgan Stanley. Han forklarte i vei, og la til at han kom til å lete etter «en gal programmerer».

Lendyfi

  • Startet i mars 2014. Vil være en effektiv og kundevennlig markedsplass for lånekunder og investorer.
  • Hentet inn 20 millioner i såkornkapital noen måneder senere.
  • Lanserte plattformen i februar 2015.
  • Hentet inn 70 millioner kroner i en ny seed-runde, fra flere kjente svenske entreprenører og investorer.
  • Juni 2016 ble det godkjent av det svenske finanstilsynet.
  • Ved nyttår åpnet de opp med realtidsoverføringer av penger.
  • I mai i år investerte institusjoner 200 millioner svenske kroner gjennom Lendiy i en obligasjon.
Vis mer

Da må du møte John-Christian de Champs (36), sa kompisen.

Allerede dagen etter møttes de.

– John-Christian hadde knapt rukket å registrere selskapet og lage en hjemmeside, forteller Sundén-Cullberg, som også er administrerende direktør for Lendify.

Små lån – og investorer

I dag er det et av Sveriges raskest voksende fintech-selskaper. Ved nyttår hadde det formidlet lån for 50 millioner svenske kroner. I juli var summen økt til 130 millioner, og beløpet øker fortsatt kraftig.

– De første årene vi jobbet med dette, handlet det bare om å få alt opp å gå, få alle godkjennelser, og følge all regulering. Fra nyttår har det bare handlet om å vokse, forteller Sundén-Cullberg.

Investorene går inn på hjemmesiden og velger en sum og tidsperspektiv for investeringen. Pengene spres i lån på minst 30 forskjellige låntagere for å fordele risikoen. Lånene er annuitetslån, og investorene får utbetalt rente hver måned. Det kan man ta ut eller reinvestere automatisk.

Lendifys gjennomsnittskunde er 44 år med 400.000 i inntekt. 60 prosent eier egen bolig, og lån benyttes for eksempel til oppussing. Låntagere kan låne inntil 500.000 kroner og kredittsjekkes innen to minutter og får pengene utbetalt umiddelbart.

Gjør som banken

Lendify bruker bankenes forretningsmodell til å la vanlige folk investere i lån og får gevinster i det som tidligere bare har vært tilgjengelig for bankene selv. De er spesielt ute etter småkundene, som de mener bankene flår.

– I Sverige setter man inn penger til sparing for lave renter, og bankene låner dem ut til forbrukslån til 12 prosent. De får ti prosent påslag. Det er helt vilt, sier Sundén-Cullberg.

– Bankene kommer unna med det fordi de har eksistert så lenge, og folk er vant til det.

I stedet for et finanssystem der det er vanskelig for kundene å ha oversikten over hvordan pengene deres brukes, vil Lendify være transparente. Effektiv lånerente ligger på mellom 5,1 og 5,6 prosent.

– Vi forteller om ulempene også. Det nye er at man som privatperson kan få eksponering mot låntagerne. Det har bankene hatt monopol på, sier Sundén-Cullberg.

Ser opp til Spotify

At selskapet ble til i Stockholm, er ikke tilfeldig.

– Vi er tre gründere, og alle så opp til Spotify, Skype og Klarna. De er alle selskaper som kommer fra Stockholm og er blitt store, globale suksesser.

Dessuten har Sverige én annen stor fordel, ifølge Sundén-Cullberg:

– Folk betaler sin gjeld.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter