Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Helseminister Bent Høie (H) gjør det helt klart at det ikke eksisterer noe påbud om at frisører må tilby hårvask og at det heller ikke vil komme noe påbud om det. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Helseminister Bent Høie (H) gjør det helt klart at det ikke eksisterer noe påbud om at frisører må tilby hårvask og at det heller ikke vil komme noe påbud om det. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Helseministeren: – Kommer ikke til å bli noe krav om hårvask

– Det kommer ikke til å bli noe krav om hårvask. Og vi oppfatter heller ikke at det er noe krav om hårvask, sier helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie (H) rydder all tvil av veien i spørsmålet om det er eller kommer til å bli påbudt for norske frisører å tilby hårvask.

– Det kommer ikke til å bli noe krav om hårvask, og vi oppfatter heller ikke at det er noe krav om hårvask, sier Høie til DN.

Helse- og omsorgsdepartementet understreker for DN at Høie med uttalelsen sikter til hvorvidt frisørsalonger må kunne tilby hårvask. Det har ikke vært snakk om å påby alle kunder å vaske håret.

Dette er saken

  • Norge har en egen forskrift med hygienekrav til en rekke behandlingsyrker, deriblant frisører.
  • Den sier ikke eksplisitt at det er påbudt å tilby hårvask, men Helsedirektoratet har tolket forskriften som et «påbud om innlagt vann og tilstrekkelig antall vaskeservanter for rengjøring av frisørutstyr og frisørenes hender, samt for vasking av hår når det er nødvendig».
  • Hurtigklippkjeden Cutters var uenig i at forskriften skulle tolkes som et påbud. Bjørg Marit Andersen, som er professor i hygiene og smittevern og tidligere avdelingsoverlege på Ullevåls smittevernavdeling, har uttalt til DN at hårvask ikke er avgjørende for å begrense smittefare.
  • NHO Service og Handel ba, på vegne av den delen av frisørbransjen de representerer, om at forskriften skulle endres, så det ble utvetydig at det er påbudt å tilby hårvask. I tillegg ba NHO Service og Handel om at det måtte gjennomføres tilsyn for å kontrollere at reglene følges.
  • 11. desember hadde Helsedepartementet et møte med representanter fra NHO, Helsedirektoratet og Cutters.

  • 12. desember kom Helse- og omsorgsdepartementet med en melding om at departementet ikke innfører påbud om å vaske frisørkunders hår eller stiller krav til at frisørsalgene må ha vaskeservant.

Vis mer

Det har skapt bølger at NHO Handel og Service lobbyerer mot politikere og myndigheter i et forsøk på å sikre et permanent påbud.

Den nye hurtigklippkjeden Cutters har opplevd voldsom vekst siden den startet for to år siden, men tilbyr ikke hårvask. Selskapet opplever lobbyarbeidet som et angrep på dets forretningsmodell. Det avviser frisørbransjens interesseorganisasjon, som mener saken handler om å holde yrkes- og håndverksfag ved like.

Hår-møte

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har fastsatt dagens forskrift om hygienekrav i behandlingsyrker, deriblant frisører. Det er derfor helseministeren som har siste ord i saken.

Høie har invitert NHO, Cutters og Helsedirektoratet til et møte om saken 11. desember.

– Men jeg kan allerede nå si at når det gjelder akkurat dette spørsmålet, så kommer vår klare beskjed å være at det ikke er aktuelt å innføre noe krav om hårvask. Det er heller ikke noe krav. Vår forståelse av forskriften er at dette handler om å ha gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og frisøren sine hender, sier Høie.

– Det er mange som har ment mye, og jeg føler at det er riktig å klargjøre dette nå, sier helseministeren.

På møtet i desember vil han lytte til innspillene fra de ulike partene i saken.

– Så vil vår beskjed på møtet være at vår oppfatning og vår klargjøring kommer til å innebære at forskriften stiller krav om hygieniske forhold knyttet til utstyr og håndvask. Det tror jeg alle som går til frisøren er enige i: Det er ikke alltid det er behov for å vaske håret, men vi har alltid behov for at frisøren har vasket saksen fra forrige kunde, sier Høie. (Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter