Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Lise Fulland (fra venstre), Tor Bækkelund og Lauga Oskarsdottir i Startuplab jobber nå med Founders Fund II, som er litt over dobbelt så stort som det første. De har ennå mange mulige vinnere igjen i det første fondet. Foto: Per Thrana
Lise Fulland (fra venstre), Tor Bækkelund og Lauga Oskarsdottir i Startuplab jobber nå med Founders Fund II, som er litt over dobbelt så stort som det første. De har ennå mange mulige vinnere igjen i det første fondet. Foto: Per Thrana les mer

Traff blink med hagleskudd i start-up-bransjen

Dette fondet overrasket investorene med solid avkastning – på investeringer få andre turte satse på.

I 2013 ble noen av Norges fremste teknologi-gründere invitert til å investere sammen med Startuplab i Founders Fund, et fond som skulle dyrke frem neste generasjon gründere.

Det var ikke så mange andre som trodde på slike selskaper på den tiden – nå er mye annerledes.

Founders Fund

 • Hentet inn 30 millioner kroner fra kjente gründere og investerte rundt en million kroner i 21 selskaper mellom 2013 og våren 2016.
 • Håndteres av ansatte på Startuplab, som også selv har investert.
 • Tar typisk eierandeler på åtte til 15 prosent.
 • Har solgt andeler i fem selskaper, og med multipler på tre til 20, og er dermed i pluss.
 • Nytt fond, Founders Fund II, ble etablert høsten 2016, på 70 millioner kroner.
Vis mer

– Kapitalmarkedet var helt dødt, det var en type selskaper ingen ville investere i. Nå mener vi å kunne bevise at det kan være lønnsomt, men da med en ny tilnærming, sier Tor Bækkelund i Startuplab, som administrerer fondet.

Det siste året har fondet solgt aksjer i fem av sine 21 investeringer, og Bækkelund er stolt av at de etter mindre enn fire år har levert hele investeringen tilbake, med renter.

– Vi har fått igjen mellom tre og 20 ganger investeringen i salgene, sier han.

– Founders Fund har betalt tilbake investeringen pluss 20 prosent, og det er fremdeles mange gode selskaper igjen i fondet, sier Bækkelund.

Remarkable er ett av selskapene som er igjen – det forhåndssolgte sin digitale notatblokk for 100 millioner kroner.

Disse er solgt ut av Founders Fund I:

 • Huddly – Videokonferansekamera av høy kvalitet i lommeformat. Har distribusjonsavtale med Google og kommer fra Tandberg-miljøet. Hentet over 240 millioner kroner.
 • Ardoq – Programvare som visualiserer og behandler kritisk og vanskelig tilgjengelig informasjon enkelt. Stor kundevekst.
 • Otovo – Solstrømselskap som tilbyr løsninger for private hjem. Økende interesse med mange kunder.
 • Sharemy3D – Komprimering av store 3D modeller for industri.
 • Northern Tech – Teknologi som sikrer at maskiner i tingenes internett følger eierens regler gjennom automatisk oppsett. Noen av verdens største selskaper på kundelisten (solgte 70 prosent av andelen).
Vis mer

Moderate forventninger

Gründer Erik Bakkejord er full av lovord.

– De har klart å skape en modell som har gitt en fantastisk avkastning til investorene, og det er viktig for at det skal være bærekraftig, sier han.

Bakkejord er nå arbeidende styreformann i Intility, et skyselskap med omsetning litt under en halv milliard kroner årlig, og grunnla nettrekrutteringsselskapet Stepstone i 1996. Han tjente gode penger på å selge deler av aksjene i år 2000 og investerte én million av de 30 millionene i Founders Fund I, og er også med i neste utgave med to millioner.

– Jeg hadde ganske moderate forventninger, og tenkte det er en bra greie som det er behov for. Så jeg må si jeg er mektig imponert over det de har fått til. De har et skikkelig miljø, og jobber tett med selskapene, sier han.

Oppstartsselskapene Ardoq og Domos har bidratt til fondets suksess, ved at Founders Fund først investerte og nå har solgt seg ut. Gründerne mener miljøet rundt Startuplab og kontakten med de erfarne investorene i fondet er viktig.

– De jobber tett med selskapene og arrangerer flere workshoper i året hvor du blant annet kan sparre med investorene på alle typer problemstillinger, sier Magnulf Pilskog, gründer og produktutviklignsjef i Ardoq.

– Det er smarte penger. Folk som kommer inn og kan bransjer og industrier, og bidrar med kunnskap, sier Olav Nedrelid i Domos.

Disse er fremdeles i Founders Fund I:

 • Remarkable – Lager digital notatblokk- og skisseblokk med papirfølelse i nettbrettformat. Har skapt enorm global interesse globalt, med salg rundt 150 millioner kroner.
 • Domos – Sikrer at wi-fi fungerer optimalt. Selvlærende algoritmer identifiserer problemer og løser disse. Stor interesse fra industrien.
 • Drylab R & D – Samhandlings-plattform for alle som er involvert i selve produksjonen av serier og filmer. Globale kunder og er benyttet i mange store prosjekter.
 • Vivalabs – Smarthjemløsning får å administrere alle koblede systemer i hjem. Store internasjonale kunder og bra vekst.
 • Tikk Talk – Team fra blant annet Opera Software som digitaliserer og effektiviserer tradisjonelle tolketjenester.
 • Quantifio – Svært fleksibelt samhandlings- og analyseverktøy for store datamengder. Økende interesse fra finansmarkedet.
 • Joystream – Ny BitTorrent client for lovlig deling av innhold, typisk media som film. Mye internasjonal interesse.
 • Spiff – Sparingsplattform som motiverer til økt sparing. Lanserer i tidlig i 2018.
 • Fronter solutions–Fintechselskap som driver forvaltning basert på avanserte algoritmer.
 • Socialboards – Sosial kundehåndteringsløsning som skal gi en effektiv kundehåndtering i en stadig mer kompleks og økende digital grenseflate mot forbrukere. Store kunder og svært god vekst.
 • Byline.me – Global markedsplass for innhold. Kobler journalister, publisister og brands.
 • YAY media – Fotoarkivplatform.
 • UX-Lab & Techpear – er avsluttet.
Vis mer

Verdt halv milliard

Founders Fund I begynte å investere høsten 2013 og har hatt som strategi å gå inn tidlig, med relativt små beløp, og selge seg ut igjen tidlig, når anledningen byr seg.

– De har truffet riktig med selskapene og sørget for å gi selskapene en plattform for å lykkes, sier Eilert Hanoa, gründer i programvareselskapet Mamut, som ble solgt til Visma.

Han husker fremdeles da han selv fikk sårt trengt kapital fra blant andre Petter Stordalen på midten av 90-tallet. Nå trekker han særlig frem Huddly, der Founders Fund investerte og solgte seg ut. Huddly utvikler avanserte videokonferansekameraer i lommeformat og hentet nylig 80 millioner friske kroner etter å ha inngått en avtale med Google og ble priset til 575 millioner kroner.

Fondet har også solgt seg ut av Ardoq, der to av fondets investorer, Geir Førre og Gunnar Evensen, investerte ytterligere og kjøpte ut fondet. Videre har de solgt i solcelleselskapet Otovo, og Northern Tech, som lager sikkerhetssystemer for tingenes internett.

De solgte også aksjene i Sharemy3d, da selskapet ble solgt til Fast-gründer Jon Markus Lerviks Cognite.

– Vi har fått igjen mellom tre og 20 ganger investeringen i salgene. Totalt har selskapene i vårt første fond hentet over 500 millioner kroner. Hver million investert, utløser i snitt ytterligere 20 millioner, sier Bækkelund.

Risikosport

Oppstartsselskaper er imidlertid fremdeles risikosport. Bækkelund forteller at ett selskap har lagt ned virksomheten og at de har avskrevet to andre investeringer. Det kan bli flere nedturer, og det er vanlig å bomme mye.

– Risikoen vil alltid være der, men vi har nå 82 selskaper i Startuplab, og jobber aktivt med alle. Med et så stort utvalg har du en fordel, sier Bækkelund.

I 2016 opprettet de Founders Fund II, med kapital på 70 millioner kroner. Bekkelund sier fondet har kapasitet til å investere i omtrent en fjerdedel av selskapene, men at det ikke passer for alle gründerne, og det er ikke noe krav. Fremgangsrike selskaper som Kahoot, Vivaldi, Attensi og Zivid har vært innom uten investeringer.

Bækkelund mener antallet og kvaliteten på oppstartsselskapene har økt de siste årene–noe som er bra for investorene. Men det betyr ikke at det er blitt enkelt å tjene penger på dette.

– Vi synes det er morsomt at vi klarer å få dette til å fungere som verdiskapingsmodell. Det er hardt arbeid, og det beste er om du forstår det du investerer i og har et nettverk som kan bidra. Det vil bedre sjansen for å lykkes, sier han.

Han har selv prøvd å investere utenfor eget kompetanseområde.

– Jeg tapte pengene, sier han.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter