Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– I dag er det champagne på kontoret, sier Kim Humborstad, gründer og administrerende direktør i Zwipe Foto: Mikaela Berg
– I dag er det champagne på kontoret, sier Kim Humborstad, gründer og administrerende direktør i Zwipe Foto: Mikaela Berg les mer

– I dag er det champagne på kontoret

Norske Zwipe hadde en tung emisjon i desember, men nå leverer selskapet en helt ny type kort som gir betaling på sekundet – i samarbeid med verdens største kortprodusent.

For åtte år siden startet Kim Humborstad Zwipe, et norsk selskap med ambisjon om å lage verdens neste teknologi for betalingskort. Det har tatt tid, men fredag kunne selskapet feire.

– Dette er et kjempeviktig gjennombrudd. Dette er jo første gangen sluttbrukere får slike kort vi lager i hånden. Det er en verdenspremiere, sier Humborstad.

Den første banken til å prøve kortene er Bank of Cyprus. Det er ikke verdens største bank, men selskapet som lager kortene sammen med Zwipe er Gemalto – den største aktøren i bransjen. Gemalto produserer rundt en milliard betalingskort i året for selskaper som Mastercard og Visa. Og flere banker er på vei.

– Vi jobber med et antall banker, både i Europa og Asia og Nord-Amerika. Det blir flere banker som setter i gang pilotprosjekter den nærmeste tiden, sier han.

Zwipe

 • Utvikler betalingskort med fineravtrykkleser for kontaktløs avlesing
 • Har i halvannet år jobbet tett med Gemalto, som produserer én milliard betalingskort i året for store banker og kortaktører - og leverer nå de første kortene.
 • Har 33 ansatte, hvorav ti i Oslo, 20 i Colorado og selgere nær kundene.
 • Har hentet totalt 200 millioner kroner - 44 millioner av dem i desember.

Største eiere:

 • Photon Future Limited: 12 prosent
 • Gründeren Kim Humborstad: 11 prosent
 • Lars Windfeldt: Åtte prosent
 • Concito AS: Fem prosent
 • Prog Seed AS: Tre prosent
Vis mer

Raskere betaling

Kortene Zwipe lager, kombinerer kontaktløs betaling med en fingeravtrykksleser. Det skal gjøre betalingen rask og sikker.

– Du trykker på en sensor på kortet mens du holder det tre-fire centimeter over betalingsterminalen i ett sekund – så har du betalt, sier Humborstad.

Fra før av finnes det kontaktløse betalingskort, men disse er typisk sperret for betalinger over 200 kroner, for å begrense svindel. De kan i prinsippet leses av uten at brukeren vet om det.

Kortene Zwipe lager blir først aktive når brukerens fingeravtrykk er registrert, og dermed kan beløpsgrensen fjernes.

Slik fungerer kortet

 • Betalingskortene kan leses av trådløst på tre-fire centimeter avstand.
 • Kortene er ikke aktive før brukerens fingeravtrykk registreres av en sensor på kortet.
 • Fingeravtrykket lagres ikke sentralt – kun på kortet.
 • Kortet får energi trådløst fra betalingsterminalen, og trenger ikke batteri.
Vis mer

Det har vært gjort andre piloter med fingeravtrykksleser, men disse kan ikke leses av kontaktløst – de må føres inn i avleseren. Ifølge Humborstad er Zwipe alene om å kunne levere både kontaktløs betaling og fingeravtrykksleser på samme kort.

Tung runde

Zwipe har til sammen hentet inn 210 millioner kroner fra investorer og finansielle støtteordninger, og i desember trengte selskapet penger for å finansiere videreutvikling og oppskalering for å takle overgangen fra utvikling til produksjon. Det ble litt tyngre enn ventet, og emisjonen på 44 millioner kroner priset selskapet til 150 millioner kroner, altså mindre enn det som er investert.

Humborstad mener det vil telle positivt hos investorene at selskapet nå faktisk har en leveringsavtale med Gemalto og leverer kort til kunder.

– Det er mange som har lovende ting på gang, men det blir noe helt annet når du får blekk på papiret, sier han, men henvisning til avtalen.

Han forteller at det har tatt mer tid å få teknologien ut enn han hadde ventet. Selve teknologien var klar for halvannet år siden, på samme tid som samarbeidet med Gemalto startet.

Når håper dere kortene kan komme i storskalaproduksjon?

– Det er vanskelig å si akkurat hvilket kvartal det kommer i, men vi har alle aktørene med. Både Gemalto, Visa, Mastercard og bankene jobber for å få det ut i markedet, sier han.

Ventes kraftig vekst

Humborstad sier alle nye betalingsterminaler i Europa nå skal være klare for kontaktløs betaling, og at alle skal være byttet ut innen år 2020.

– Potensialet er der, og det er veldig motiverende at industrieksperter mener det vil lages flere hundre millioner slike kort om noen få år, sier han.

Ifølge estimater fra Embedded Security News kan vi vente at antall såkalte «biometriske smartkort» vil øke fra ingenting i 2017 til 50 millioner I år, 200 millioner i 2019 og 350 millioner i 2020. De venter at rundt to tredjedeler av dette volumet vil være betalingskort, med id-kort på en god annenplass.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter