Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Travis Kalanick måtte slutte som Uber-sjef. Foto: Wang Zhao/AFP/NTB Scanpix
Travis Kalanick måtte slutte som Uber-sjef. Foto: Wang Zhao/AFP/NTB Scanpix les mer

Uber-gründeren etter skandalevideo: – Dette er ille. Jeg er grusom

Uber-gründer Travis Kalanick la seg ned på gulvet da han fikk vite om videoen som bidro til at han til slutt måtte trekke seg fra selskapet.

Det er Bloomberg Businessweek som nå forteller hele historien om Travis Kalanicks siste år som Uber-sjef.

Gründeren møtte mye motstand både fra ansatte, medier, investorer og sjåfører i løpet av 2017, og valgte å trekke seg etter at en gruppe investorer gjorde opprør mot ham, skriver Bloomberg.

Uber

  • Amerikansk transport/taxi-tjeneste.
  • Etablert i 2009 av Garret Camp og Travis Kalanick.
  • Uber har flere kategorier og priser, avhengig av bilens standard. Prisene varierer med etterspørselen.
  • Kunden mottar sjåførens navn og bilde, samt bilens registreringsnummer.
  • Uber valgte i fjor høst på ubestemt tid å legge ned sin hovedtjeneste Uber Pop, etter at politiet i Oslo hadde kommet frem til at tjenesten var ulovlig.
  • Limousin-tjenestene Uber Black, Uber Lux og Uber XXL er lovlige, og drives fortsatt i Norge.
  • Uber kobler sammen 75 millioner kunder med tre millioner sjåfører. 15 millioner turer daglig utføres via Uber i 65 land. Uber tar en provisjon per tur og har ingen sjåfører ansatt.
Vis mer

Nyhetsnettstedet forteller historien om hvordan Kalanick reagerte da videoen der han havnet i en opphetet diskusjon med en Uber-sjåfør – filmet av sjåførens eget kamera – ble publisert midt under et viktig direktørmøte der Kalanicks fremtid var hovedtemaet.

– Forferdelig

I videoen, som DN har skrevet om før, kommer sjåføren Fawzi Kamel med kritikk av Kalanick fordi Uber har fortsatt å kreve en høyere standard av bilene, til lavere priser. Krangelen endte med at Kalanick smalt igjen døren.

Bloomberg skriver nå at Kalanick så videoen på gangen utenfor styremøtet, sammen med to andre direktører. I etterkant av videoen, skal han ha gått ned på alle fire og vært synlig flau.

– Dette er ille. Jeg er grusom, sa Kalanick, ifølge kilden som var til stede.

Kalanick skal ifølge Bloomberg i ettertid ha betalt 200.000 dollar av egen lomme til sjåføren.

Ble tvunget til å slutte

Bloomberg forteller også historien om hvordan Kalanick ble utmanøvrert fra selskapet. Toppsjefen var i Chicago for å intervjue Walter Robb, tidligere sjef i Whole Foods, til stillingen som viseadministrerende direktør i Uber. Men storinvestor Benchmark Capital sendte to av sine partnere – Matt Cohler og Peter Fenton – til Chicago. Der kom de to med et brev der det ble stilt krav om at Kalanick skulle trekke seg både som toppsjef og fra styret, og la frem at Benchmark hadde 40 prosent av stemmeberettigede aksjonærer bak seg.

DN har tidligere skrevet om Cohler, hvis norske kone Pia Øien Cohler nylig kjøpte Frogner-eiendommer for 76,4 millioner kroner.

Hvis ikke Kalanick signerte brevet samme dag, ville Benchmark saksøke Kalanick for bedrageri. Kalanick signerte brevet, men nektet i ettertid å gi seg i styret.

Kalanick ble derfor saksøkt, men Benchmark har ifølge Bloomberg indikert at selskapet dropper søksmålet dersom den foreslåtte avtalen mellom Uber og Soft Bank går igjennom. I den avtalen har Kalanick planer om å selge en tredjedel av aksjene sine, skriver nettstedet.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter