Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gründer og ingeniør Christine Spiten (27) har utviklet en undervannsdrone sammen med medgründerne Erik Dyrkoren, Martin Ludvigsen og Roger Skjetne. Foto: Javad Parsa
Gründer og ingeniør Christine Spiten (27) har utviklet en undervannsdrone sammen med medgründerne Erik Dyrkoren, Martin Ludvigsen og Roger Skjetne. Foto: Javad Parsa les mer

Norsk dronegründer på prestisjeliste

Gründer og ingeniør Christine Spiten (27) er valgt ut til prestisjefull Forbes-liste.

Christine Spitens undervannsdrone er solgt for millioner allerede før den settes i produksjon i sommer. Nå er hun med på det amerikanske tidsskriftet Forbes' nye liste over de 30 mest innflytelsesrike teknologene i Europa under 30 år.

Blueye

Undervannsdrone utviklet i Norge. Settes i produksjon i år og markedsføres både mot forbrukere og profesjonelle.

Prototypene er allerede i drift. Selskapet har over 300 forhåndsbestillinger og flere større avtaler om salg, blant annet med Redningsselskapet og Hurtigruten. Dronene er klare for levering i september i år.

Gründerne, daglig leder Erik Dyrkoren, Erik Haugane, Christine Spiten og professorene Martin Ludvigsen og Roger Skjetne, har alle eierandeler i selskapet.

I senere tid har den erfarne norske Kina-investoren Chris Rynning og den kinesiske investoren Xi Pei kommet sterkt inn på eiersiden. Sistnevnte er tidligere sjef for Goldman Sachs i Beijing.

Vis mer

– Det er en stor ære å være på en liste med så mange dyktige gründere. Jeg håper mest av alt at det kan være med å synliggjøre visjonen vår, som handler om å engasjere flere i å bli nysgjerrige på havet og ta vare på det, sier Spiten til DN.

«Utfordring høyt oppe på agendaen»

27-åringen er en av gründerne bak det norske undervannsdroneselskapet Blueye. Selskapets undervannsdrone Blueye Pioneer skal blant annet gi vanlige folk tilgang til livet under vann.

Hun ble av et ekspertpanel valgt ut blant hundrevis av nominerte.

Spiten beskriver det som motiverende, og tror selv hun er med på listen fordi teknologien de har utviklet handler om mer enn teknologien i seg selv.

– Den skal løse en utfordring som står høyt oppe på agendaen i hele verden. Vi er nødt til å forstå havet bedre og gjennom undervannsdronen vår kan alle være med å oppdage og oppleve havet, sier hun.

Doblet antallet forhåndsbestillinger

Da DN snakket med Spiten i oktober i fjor var i overkant av 300 droner allerede forhåndsbestilt via nettbutikken. Nå er antallet doblet på knappe fire måneder, som gir over 20 millioner i kassen.

Christine Spiten

Alder: 27 år.

Stilling: Prosjektingeniør, medgründer og medeier i BluEye Robotics.

Bakgrunn: Ingeniør fra Universitetet i Ås.

Aktuell: På Forbes' liste over viktige europeiske teknologer under 30 år.

Vis mer

Spiten forteller at hun i hele november jobbet med forskere fra Great Barrier Reef Legacy i Australia for å se på hvordan dronen kan benyttes til overvåkning og kartlegging av korallrevet.

– Dronen viste seg å være svært nyttig, nå kan de blant annet gå dypere enn tidligere for å se hvordan det står til med korallene, forteller gründeren.

«Nødt til å vise omsorg for havet»

For Spiten er dronen et miljøprosjekt, en businessidé og en slags livsoppgave.

– Blueye søker å inspirere nysgjerrighet og utruste folk med muligheten til å utforske og oppleve verdenen som skjuler seg under overflaten, sier Spiten, som eier i underkant av tre prosent av droneselskapet.

Hun er opptatt av at dronen er et lite steg i retning av å øke forståelsen for hvor sårbart havet er for menneskelig påvirkning.

– Ved å ha øyne under vann, får vi innblikk i en spektakulær og spennende villmark og økosystemer de fleste aldri har sett før. Vi er nødt til å vise større omsorg for havet, hvis de som kommer etter oss skal ha samme glede og nytte av det som vi har i dag.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter