Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fra bakerste benk følger gründer Harald Strand rettssaken i Oslo tingrett. Tirsdag rettet advokat Steffen Asmundsson, Strands advokat, kraftig kritikk mot Statoil. Kyrre Tangen Andersen (til høyre) representerer også Neodrill. Foto: Mikaela Berg
Fra bakerste benk følger gründer Harald Strand rettssaken i Oslo tingrett. Tirsdag rettet advokat Steffen Asmundsson, Strands advokat, kraftig kritikk mot Statoil. Kyrre Tangen Andersen (til høyre) representerer også Neodrill. Foto: Mikaela Berg les mer

– En tvist med Statoil er ødeleggende

Harald Strands selskap Neodrill er helt avhengig av å vinne rettssaken mot Statoil for å ha en fremtid. Selskapet er i en fortvilt situasjon når det er tvunget til å gå til sak mot sin største kunde og storeier, fremholdes det i retten.

– En tvist med Statoil er ødeleggende. Man er i åpen tvist med den kunden som har 80 prosent av det norske markedet og endatil eier 30 prosent av selskapet.

Advokat Steffen Asmundsson var krystallklar da han tirsdag forklarte retten dilemmaet hans klient Neodrill og gründeren Harald Strand står overfor. I Oslo tingrett kjemper Harald Strand en kamp mot Statoil som bestemmer fremtiden for selskapet han stiftet for 18 år siden.

Selskapet Neodrill, der Strand er gründer og største aksjonær, krever 100 millioner kroner fra oljeselskapet. Statoil avviser kravet fullstendig, og har reist et krav mot Neodrill på vel 37 millioner kroner.

Striden står i første rekke om teknologi knyttet til sugeankere som brukes ved boring av letebrønner offshore. Neodrill og Strand mener Statoil urettmessig har brukt teknologien da oljeselskapet utviklet den såkalte Cap X-teknologien, et av Statoils store prestisjeprosjekter de siste årene. Statoil mener selv at Cap-X-teknologien kan gi milliardbesparelser.

Cap-X

  • Statoils nye undervannskonsept som skal kutte kostnadene ved utbygging og drift av havbunnsinnretninger med opp mot 30 prosent.
  • Ble utviklet i første omgang for bruk i Barentshavet, men skal også brukes ved Bauge-feltet i Norskehavet. Konseptet er særlig designet for bruk der reservoarene ligger grunt og er tynne og en har behov for å bore horisontale brønner for å få ut oljen.
  • Cap-X har sugeanker i stål som fundament og er dekket av et glassfiberdeksel. Det er mindre og mer fleksibelt enn dagens standardløsninger, men skal likevel kunne inneholde mer utstyr. Tanken er også at det skal kunne installeres og betjenes av skip i stedet for rigger.
Vis mer

Avgjørende for eksistens

I retten tirsdag fortalte Asmundsson, Neodrills advokat, om et selskap som i mange år hadde hatt et svært åpent forhold til Statoil. Siden 2001 har Neodrill vært del av Statoils leverandørutviklingsprogram (lup), og i 2010 ble Statoil Technology Invest storeier i selskapet med vel 30 prosent av aksjene.

– Betydningen av denne saken for Neodrill kan ikke overdrives. Den er helt avgjørende for selskapets eksistens. Dette er selskapets eneste produkt, sa Asmundsson i retten.

Asmundsson karakteriserte striden som nå kjempes i rettssal 127 i Oslo tingrett som frustrerende.

– Det som skulle vært en gladsak, er blitt en frustrerende sak, sa Asmundsson, og uttrykte undring over at en stor aktør som Statoil kunne behandle en liten underleverandør slik de har gjort med Neodrill.

– Det er ingen tvil om at det har foregått kopiering, sa Asmundsson i retten.

Ifølge Asmundsson er Neodrill og gründeren Harald Strand tvunget inn i konflikt med Statoil mot sin egen vilje og ønske.

– Enhver som skal ha en posisjon i norsk oljebransje er avhengig av et godt forhold til Statoil, sa Asmundsson.

Avviser alle anklager

Statoil avviser at Neodrill kan stoppe bruk av Cap-X-teknologien. Statoil mener at Neodrill ikke angir hvilke tekniske løsninger som er patentbeskyttet, men at Neodrill i realiteten krever en bred beskyttelse av bruken av sugeanker som brønnfundament. Selskapet mener patentene er altfor generelt beskrevet og at løsningene til en viss grad har vært kjent i bransjen lenge.

– Hvorfor har Statoil satset på Neodrill og gått inn i selskapet hvis Statoil hadde all nødvendig kunnskap om teknologien, spurte Asmundsson retorisk i retten.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter