Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Markedsdirektør Vemun Waksvik styrer kontoret i Oslo, mens administrerende direktør Ståle Reitan bor i New York og møter DN via videokonferanse. Begge har jobbet i Tandberg. Foto: Fartein Rudjord
Markedsdirektør Vemun Waksvik styrer kontoret i Oslo, mens administrerende direktør Ståle Reitan bor i New York og møter DN via videokonferanse. Begge har jobbet i Tandberg. Foto: Fartein Rudjord les mer

Tandberg-avlegger firedoblet omsetningen

Synergy Sky er en av mange avleggere etter Tandberg. Et grep som gir enkle videosamtaler har virkelig satt fart i omsetningen.

Det blomstrer i kjølvannet av Tandberg, den norske videokonferansekjempen som ble solgt til Cisco i 2010. Synergy Sky er ett av mange selskaper startet av folk fra Tandberg-miljøet, og ett av flere som nå er i kraftig vekst. For Synergy Sky løsnet det virkelig da selskapet la om strategien og lanserte en ny type produkter i februar 2017.

– Det tok litt tid å få opp salget, men i første kvartal er omsetningen vår opp 330 prosent fra i fjor, mer enn firegangeren, sier Ståle Reitan, gründer og administrerende direktør i selskapet, på videokonferanse fra selskapets kontor i New York, der han holder til.

For hele året sikter de mot en dobling av fjoråret og Reitan tror de kan slå budsjettene og nå en omsetning på over 35 millioner i år, opp fra 10,7 millioner i 2016.

Omsetningsløftet kom etter at selskapet lanserte en kraftig forenkling av det å sette opp videokonferanser.

Møte på et klikk

Gründer Ståle Reitan begynte med å selge rene konsulenttjenester knyttet til videokonferanser etter å ha brutt ut av Tandberg. Men for seks år siden lanserte Synergy Sky sitt første produkt – en plattform som skal gjøre det lettere å levere videokonferansetjenester.

Synergy Sky

  • Vokser kraftig på å gjøre det enklere å starte videokonferanser.
  • Skal fungere automatisk mot leverandører som Skype, Webex, Spark, Zoom, Polycom, Starleaf, Bluejeans, WebRTC, Cisco, Pexip og Videxio
  • Halvparten av staben på 22 er fra Tandberg/Cisco
  • Startet som Synergy Consulting i 2008, men skiftet navn og lanserte første produkt i 2012.
  • Hentet ni millioner kroner i 2013. Har ellers levd av egne inntekter og går i pluss.

Største eiere:

  • Eivind Larsen, nestleder og gründer
  • Egil Hasting, Teknologidirektør
  • Patrik Christiansen, styreformann
  • Pär Svensson, salgsansvarlig
  • Ståle Reitan, administrerende direktør og gründer
Vis mer

Men for sluttbrukerne av video var livet fremdeles ikke enkelt nok. Ifølge selskapet er det store aktører som sier de fortsatt bruker i snitt 15 minutter på å sette opp videomøter.

– Det skjer noe med humøret på et møte hvis folk som egentlig ikke vil være der må vente 15 minutter på å ordne videokonferansen. Da blir jeg selv grinete, sier markedsdirektør Vemun Waksvik.

Å starte samtaler kan være enkelt når alle bruker samme leverandør, men det finnes svært mange teknologier i dette markedet. Mange av dem kan snakke sammen, men ofte er det ikke enkelt, mener Reitan.

Løsningen Synergy Sky har utviklet går ut på å la brukeren booke alt i kalenderen, og ordne oppkoblingen uten at brukerne trenger å tenke på det.

– Du velger deltagere og møterom i kalenderen – så settes møtet opp automatisk, sier Waksvik.

For deltagerne skal det bare være å klikke på en knapp for å delta.

Vokser mest i USA

Selskapet gikk altså fra å lage tjenester for leverandørene til å nå helt ut til sluttkundene. Og veksten viser at dette var det etterspørsel etter. Selskapets omsetning på de gamle produktene hadde stoppet litt opp for to år siden, og hele veksten skyldes nysatsingen.

Ifølge selskapet er responsen også positiv blant partnerne.

– Så lenge vi kan gjøre det enklere å bruke video er det bra for alle som leverer videoprodukter. Det skaper bare et større marked for dem, sier Reitan.

Han sier selskapet vokste 60 prosent i fjor, og sikter mot en dobling i år. Han tør altså ikke sikte mot firedobling på årsbasis.

Den aller kraftigste veksten har kommet i USA, men selskapet skal ansette selgere i en rekke land fremover. Reitan anslår at markedet deres er rundt 50.000 bedrifter globalt som bruker videokonferanse daglig. Noen av dem er svært store.

– Vi besøkte nylig to kjempebedrifter i California, begge med flere ansatte enn det er innbyggere i Norges nest største by, og begge ble overrasket da de så hvor enkelt det er å bruke. Det er gode sjanser for å få dem som kunder, mener Reitan. (Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter