I DN 15. desember argumenterer lederen for NHO reiseliv Kristin Krohn Devold for at Airbnb, Lotel og boligdeling er ulovlig og til dels representerer svart økonomi. Devold har en åpenbar agenda: De store og rike reiselivsaktørene taper på at milliarder blir flyttet fra dem til mannen i gata.

Gjemmer seg bak reguleringer

Store og kapitalsterke hotelleiere taper på at vanlige nordmenn enkelt kan leie ut boligen sin. Det er hotelleierne som betaler for NHO Reiseliv, og som står bak rapporten Devold viser til. De har imidlertid en vanskelig jobb.

Delingsøkonomien skaper verdier og flytter makt fra de få privilegerte til de mange skattebetalerne. Den gjør mannen i gata til mikroentreprenør og reduserer sløsing og overkapasitet. Noe det er vanskelig å være negativ til - spesielt dager etter klimamøtet i Paris.

Gavner enkeltmennesket og fellskapet

Lotel ble startet for å hjelpe våre medstudenter med å tjene noen ekstra kroner på boligen som ellers ville stått tom. Samtidig som vi kunne hjelpe turister, miljøet og skape arbeidsplasser - en vinn-vinn-vinn situasjon

Studentene skatter av inntektene over 20.000 kroner i samme størrelsesorden som når milliardærene som Devold jobber for spekulerer på børs.

Airbnb er en annonseside på samme måte som tavla på turistkontoret, Finn.no eller Hotels.com.

Gjester og NHO Reiseliv-bedriftene sine kunder er ikke enige i argumentene de gjemmer seg bak, det viser de over 60 millioner Airbnb-gjestene og over 8 000 norske boligene som blir leid ut gjennom platformen.

Celine Eriksen og Hans Lindahl Falck i Lotel på vei ut av en av utleieleilighetene. Foto:
Celine Eriksen og Hans Lindahl Falck i Lotel på vei ut av en av utleieleilighetene. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
 

Selvmotsigende

Under NHH Symposiet 2015 ledet lederen av NHO en gruppe som skulle se på hvordan Norge skulle bli mer innovativt og produktivt. Nå bruker NHO sitt gigantiske apparat for å skyte ned en innovativ løsning som styrker norsk økonomi og reiselivsnæring.

Næringslivstopper kan ikke velge å bruke innovasjonshyllester til å fremme seg selv og sine selskaper, for og så snu innovasjonen ryggen når den skaper bedriftene de ikke forventer.

Brukervennlig boligdeling gjør Norge til en mer populær turistdestinasjon, samtidig som det øker kapasiteten som gavner hele økonomien siden ofte overnattingssteder er fulle i store deler av Norges sesongbaserte reiseliv. Reiseliv er en viktig næring i Norge, og vil bli enda viktigere etter oljen.  

Konstruktiv debatt og nye løsninger

Norge trenger en åpen og konstruktiv debatt hvis vi skal skape de riktige reguleringene for boligdeling. I motsetning til den tradisjonelle reiselivsnæringen er det ingen kontanter i moderne boligdeling.

Derfor kan boligdeling bli delen av reiselivsbransjens med minst skatteunndragelse – på lik linje som ved aksjehandel – gjennom automatisk registrering av inntekter i selvangivelsen.

Oscar Hellenes (23), NHH-student og daglig leder i delingsøkonomihotellet Lotel.no

Les mer om hvordan flere norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

Inkeys-gründer Magnus Kristiansen hjelper Marianne Sæther og andre kunder med alt det praktiske når de skal leie ut leiligheten sin på Airbnb. Julen er så godt som fullbooket, sier Kristiansen.
Inkeys-gründer Magnus Kristiansen hjelper Marianne Sæther og andre kunder med alt det praktiske når de skal leie ut leiligheten sin på Airbnb. Julen er så godt som fullbooket, sier Kristiansen. (Foto: Gunnar Blöndal)
 

LES MER: Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner

LES MER: – Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden

LES MER: - Jeg har aldri drømt om å bli rik, men jeg ble nødt til å tjene pengene

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Vil ta jobber hjem til Norge
Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere å finne billige frilansdesignere i Norge.
01:17
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.