Venture-selskapet Creandum melder mandag at de oppretter sitt fjerde og hittil største investeringsfond.

180 millioner euro, eller 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs, skal investeres i nye – fortrinnsvis nordiske – teknologiselskaper.

– Alle skjønner at Norden er interessant

– Fondet har et europeisk investeringsmandat, men vil i størst grad være fokusert på Norden. Norden har skapt halvparten av alle europeiske selskap verdsatt til over én milliard dollar (de siste ti årene journ. anm.). Alle skjønner at Norden er interessant, sier partner Fredrik Cassel (42) i Creandum.

Fredrik Cassel i Creandum.
Fredrik Cassel i Creandum. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Selskaper verdsatt til over én milliard dollar kalles gjerne enhjørninger, på bakgrunn av hvor sjeldne de er.

Les mer om venture-investeringer og nye teknologiselskaper på DNgründer, følg oss også på Facebook og Twitter.

Sverige milliard-steg foran Norge

Og før du lar deg imponere av hvor mange av dem som er fra Norden: Ingen av dem er fra Norge.

Vi ligger nemlig et stykke bak Sverige. Eller riktigere sagt: en milliard bak Sverige, målt i ventureinvesteringer.

Trenden går også feil vei. Det årlige investeringsnivået for norsk risikokapital har falt med over én milliard kroner siden 2007.

Men kanskje finnes det håp for at en større andel av det svenske investeringsfondet denne gangen finner veien til Norge.

To norske investeringer

Creandums forrige fond investerte kun i to norske teknologiselskaper, Xeneta og Kahoot.

Både Xeneta og Kahoot omtales i dag blant de mest spennende oppstartsbedriftene fra Norge. Og Cassel er ikke sikker på om det egentlig var så mange flere gode, norske kandidater å velge blant for tre-fire år siden.

Gründer Patrik Berglund presenterer Xeneta foran tusenvis av tilskuere på Slush i Helsingfors i november, som en av Nordens ti mest spennende oppstartsselskaper. Selskapet var også invitert til en lukket pitche-sesjon med 100 investorer.
Gründer Patrik Berglund presenterer Xeneta foran tusenvis av tilskuere på Slush i Helsingfors i november, som en av Nordens ti mest spennende oppstartsselskaper. Selskapet var også invitert til en lukket pitche-sesjon med 100 investorer. (Foto: Leif Rosas, Redstar)
 

Når han utfordres på om han i ettertid ser noen norske selskaper de gikk glipp av den gangen, tenker Cassel seg om lenge før han svarer:

– Gelato savner jeg – en fantastisk entreprenør og et flott selskap. Det selskapet skulle jeg gjerne sett i Creandums portefølje.

Gelato – et selskap som ved hjelp av en skybasert it-løsning sørger for å sende publikasjoner fra folk og bedrifter til trykking over hele verden, uten det selv eier en eneste trykkemaskin – er i dag verdsatt til 1,5 milliarder kroner.

Les historien om Gelato: – Vi satset hus og hjem

Les mer om Kahoot: 100 mil. brukere søkere forretningsmodell

Besøker Norge jevnlig

Håpet for Norge ligger i at Cassel sier han har «merket en stor forskjell siden da».

– Min følelse er at det er en dramatisk annerledes situasjon i Norge. Det var letter å ha oversikt over alt som var interessant for fire år siden, sier Cassel.

Han noterer flittig ned nye selskapsnavn som kommer opp i løpet av samtalen. Cassel har tidligere vært styremedlem i Spotify, en av Creandums mer kjente investeringer. Nå har han et ekstra ansvar for å holde et øye med det norske markedet.

– Jeg tar en ordentlig tur til Norge hver tredje uke. Jeg forsøker å treffe fire-fem selskaper hver gang jeg er her, sier Cassel.

Før han legger til:

– Det kjennes mer håpefullt ut når man er her. Men, Norge har fortsatt til gode å bevise seg selv – «like it or not».

Les også: Investorer putter millioner i Nabobil

En helt ny dataspillgenre

Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

DNs pitchekonkurranse: En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn jobber med å utvikle dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike dataspillgenrer forsøker å skape en helt ny. Selskapet vant prisen for beste konsept under Norwegian Game Awards 2015.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.