Forrige onsdag hadde NRKs nye gründersatsing, «Gründerne», premiere.

I det første programmet i serien, som kommer i fire deler, fulgte programleder Christian Strand Kahoot-gründeren Johan Brand (35) i London, i tillegg til å besøke jaktutstyrsgründer Karina Løbo Fimland (26) i Telemark.

Strand prøver seg også selv som gründer, ved å forsøke å finne opp ny teknologi som enklere kan gi småbarnsforeldre informasjon om innholdet i podens bleie.

Nå snuser også TV 2 på et nytt gründerkonsept. Konseptet er ennå ikke konkretisert, og har ikke fått et navn, men TV 2 besøkte nylig Entreprenørskapsskolen på NTNU for å sondere terrenget.

Ved Entreprenørskolen på NTNU går studentene et toårig masterprogram hvor de skal stable en bedrift på bena. Her fra et klassebesøk på Cern i Sveits. Foto: Per Thrana
Ved Entreprenørskolen på NTNU går studentene et toårig masterprogram hvor de skal stable en bedrift på bena. Her fra et klassebesøk på Cern i Sveits. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringliv)

Omstilling i front og på forsidene

I takt med at oljeprisen når stadig nye dybder, har spørsmålet om nyskapning blitt mer akutt.

Næringsministeren har kommet på banen med sin egen gründermelding og bruken av ordet omstilling eksploderte i norsk presse ifjor med 16.500 artikler som inneholdt ordet - opp fra 7400 året før.

 

 

Finansavisen startet mandag en ny artikkelserie hvor de skal følge fire oppstartsselskaper gjennom hele 2016, og artikkelen du leser nå er også en konsekvens av at Dagens Næringsliv skriver mer om morgendagens næringer gjennom sin nysatsing DNgründer.

– Vi har ikke kommet så langt at vi har testfilmet, men vi ser en tematikk som er spennende og relevant. Kanskje kan den treffe folkesjelen på samme måte som Petter Uteligger gjorde, sier programredaktør Kjetil Sagafos (29) i TV 2

– Men det er riktig at dere snuser på et nytt gründerkonsept?

– Det er riktig at vi ser på det. Med alt det som skjer med oljen nå, blir tematikken gründere, entreprenørskap og innovasjon mer og mer relevant. 

Seerandel på 26 prosent

Ifølge analyseavdelingen i NRK, hadde Gründerne 373.000 seere, noe som ga en seerandel på 26 prosent.

Seertallene er litt lavere enn snittet «moderprogrammet» FBI hadde våren 2015 - som lå på 560.000 i snitt per episode.

Gründerne konkurrerte onsdag blant annet mot en Premier League-runde på TV 2 Premium.

Lagde «Skaperen» i 2006

TV 2 har vært interessert i tematikken lenge. Det at TV 2 nå leter etter et nytt konsept kommer ikke som en konsekvens av NRKs gründerprogram, understreker Sagafos, og sier «TV 2 har vært interessert i tematikken lenge».

TV 2 har  også tidligere satset på gründerprogram. Da het programmet «Skaperen», der ulike gründere konkurrerte mot hverandre om å vinne en pengepremie på én million kroner.

Programmet ble sendt for første gang våren 2006, og for siste og tredje gang i 2009.

Les mer: Silicon Valley-gründer inn i ni norske selskaper

Les mer: Ukjent nordmann bak en av de 50 beste appene i verden

En helt ny dataspillgenre

Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

DNs pitchekonkurranse: En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn jobber med å utvikle dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike dataspillgenrer forsøker å skape en helt ny. Selskapet vant prisen for beste konsept under Norwegian Game Awards 2015.
01:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.