Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på DNgründer. Følg oss også på Facebook.

1. Unngikk rettsak – mister patenter

Gründerselskapet Optime Subsea Service unngikk rettsak, men må overdra to patenter til det amerikanske oljeserviceselskapet FMC, hvor gründerne tidligere jobbet, skriver Teknisk Ukeblad.

Gründerne får lov til å bruke to oppfinnelser videre, selv om de på papiret tilhører FMC.

Høsten 2014 sa kompisene Trond Løkka (43) og Tor-Øystein Carlsen (37) opp sine trygge og godt betalte seniorstillinger i det FMC Technologies.

Optime Subsea Service’ idé var å kunne «senke hele verktøykassen til havbunnen» og fjernstyre operasjonen fra mindre og billigere fartøy.

Rett før jul i fjor ble de personlig saksøkt av deres tidligere arbeidsgiver. FMC beskyldte dem for å ha brukt teknologi og kunnskap som tilhører giganten.

Les historien om Optime Subsea Service: Kompisgjengen i Optime Subsea Service satset karriere og penger idet oljeprisen stupte. Midt i krisen startes det olje­bedrifter som aldri før.

Den første prototypen ble bygget på tre og en halv uke. – Vi mener her at det ikke grunnlag for søksmål fordi løsningene i patentsøknadene er nådd frem til etter avsluttet arbeidsforhold hos FMC, uttalte gründer Jan-Fredrik Carlsen til Teknisk Ukeblad i vår. Foto: Aleksander Nordahl
Den første prototypen ble bygget på tre og en halv uke. – Vi mener her at det ikke grunnlag for søksmål fordi løsningene i patentsøknadene er nådd frem til etter avsluttet arbeidsforhold hos FMC, uttalte gründer Jan-Fredrik Carlsen til Teknisk Ukeblad i vår. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

2. Konkurstakten i Norge øker

Siden i sommer har antall bedrifter som går konkurs, økt, skriver Finansavisen (bare på papir).

Ved utgangen av juni var konkursveksten på 3,3 prosent sammenlignet med samme periode året før. Nå, et kvartal senere, har dette tallet økt til 5,9 prosent.

Hordaland og Rogaland er fylkene som peker seg negativt ut i statistikken.

– Bunnen er på ingen måte nådd når det gjelder konkurser. Vi ser for oss en videre forverring frem mot jul, sier analysesjef Nils Staib i Experian.

3. Legeapper er dårlige leger

Å google symptomer i et forsøk på selvdiagnostisering er blitt et vanlig fenomen, men en rekke oppstartsbedrifter forsøker også å utvikle algoritmestyrt programvare som kan diagnostisere pasienter.

Det norske selskapet Diffia utvikler for eksempel en programvare rettet mot helsepersonell som bruker kunstig intelligens for å hjelpe leger, sykepleiere og andre med å diagnostisere deg.

Men en studie fra Harvard Medical School og Brigham and Women’s Hospital in Boston viser at maskinene fortsatt har en vei å gå, skriver Vox.

I studiet ble 23 forskjellige diagnostiseringsverktøy testet mot leger av kjøtt og blod. Begge fikk fiktive historier om pasienter og ble bedt om å diagnostisere dem.

Mens legene traff i 84 prosent av tilfellene, klarte maskinene kun 51 prosent.

– Selv om dataprogrammer er klart dårligere enn leger hva gjelder nøyaktig diagnostisering, vil det være avgjørende å studere fremtidens generasjoner av dataprogrammer som vil kunne bli langt mer nøyaktige, sier seniorforsker Ateev Mehrotra til nettstedet.

Soheil Dabestani (til venstre) og Petter Risøe i Diffia utvikler programvare som skal hjelpe leger og annet helsepersonell med diagnostisering, ikke overflødiggjøre dem. Foto: Ida von Hanno Bast
Soheil Dabestani (til venstre) og Petter Risøe i Diffia utvikler programvare som skal hjelpe leger og annet helsepersonell med diagnostisering, ikke overflødiggjøre dem. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: