Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på DNgründer. Følg oss også på Facebook.

1. Innovasjon Norge ber regjeringen om millioner til merkevarebygging

Torsdag offentliggjøres statsbudsjettet for 2017. I forkant har Innovasjon Norge kommet med et budsjettinnspill hvor de ber regjeringen om 332 millioner kroner til et femårig prosjekt for å markedsføre norsk næringsliv, skriver Finansavisen tirsdag (bare på papir).

Forbildet er prosjektet «Great Britain», hvor man forsøker å markedsføre britisk næringsliv globalt. Det britiske prosjektet har kostet det offentlige og næringslivet har brukt over 200 millioner pund over en treårsperiode.

Innovasjon Norge argumenter for at merkevaren Norge må knyttes til produkter produsert her, på samme måte som med sveitiske klokker, franske viner og tyske biler.

– Desto flere positive assosiasjoner kunder har til et land, desto oftere vil man kjøpe produkter fra, investere i det, flytte eller reise til dette landet, skriver Innovasjon Norge i notatet til regjeringen.

Næringsminister Monica Mæland har motatt Innovasjon Norges budsjettønsker i form av et notat.
Næringsminister Monica Mæland har motatt Innovasjon Norges budsjettønsker i form av et notat.
 

2. Google slipper «høstkolleksjon»

Klokken seks tirsdag ettermiddag norsk tid letter Google på sløret og viser frem sine nye tekniske dupeditter fra en scene i San Francisco.

Apple har lenge vært kjent for sine lanseringsmøter, bestående av hemmelighetskremmeri og rykter i forkant. Google vil ikke være dårligere.

Den eneste offisielle meldingen fra Google er en enkel side med mulighet for å registrere seg på et nyhetsvarsel, men det har vært en mengde rykter og lekasjer i forkant.

To nye smarttelefoner, en ny versjon av Chromecast, nye Virtual Reality-produkter, en ny trådløs ruter og store forandringer i operativsystemet Android er blant de forventede nyhetene, ifølge nettstedet Techcrunch.

Noen produkter, som Googles nye talestyrte assistent til hjemmet, Google Home, er allerede annonsert. Men det ventes at arrangementet vil inneholde flere detaljer om hva de ulike produktene er i stand til.

Google Home, en talestyrt assistent til hjemmet, er blant produktene man forventer å få vite mer om torsdag kveld.
Google Home, en talestyrt assistent til hjemmet, er blant produktene man forventer å få vite mer om torsdag kveld. (Foto: Google)

3. Toyota med robotvenner

Den tradisjonstunge japanske bilprodusenten Toyota går inn i robotbransjen.

Den ti centimeter høye roboten Kirobo Mini skal ha intelligensen til en femåring, påstår Toyota. Med et innebygd kamera og sensorer skal den kunne gjenkjenne ansiktsuttrykk og lære seg muntlige fraser.

Financial Times skriver at Toyota har investert mye i kunstig intelligens, blant annet ved å ansette tidligere Google- og Apple-ansatte.

Toyota jobber blant annet med å utvikle roboter til rehabilititering av slagpasienter, men Kirobo Mini er først og fremst et markedsføringsfremstøt i møte med synkende markedsandeler for Toyotas biler.

Når roboten plasseres i biler, kan den for eksempel oppfordre føreren til å kjøre tryggere ved å si ting som «Ops!» når man bråbremser.

Kirobo Mini vil koste i overkant av 3000 kroner og er vente å være i japanske butikker over nyttår.
Kirobo Mini vil koste i overkant av 3000 kroner og er vente å være i japanske butikker over nyttår. (Foto: Toyota)

DNgründer følger et kull på entreprenørskolen på veien mot suksesser og fiaskoer. Les mer:

Dropper apper – lager dingser

Bygger journalistrobot (DN+)

På Cern i Sveits bruker NTNU-studenter jakten på universets grunnpartikler til å søke nye forretningsmuligheter

– Å feile er også en praktfull erfaring å ha med seg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.