Mandag offentliggjorde DNB og Menon Business Economics rapporten «En million ideer, veien fra drøm til å lykkes som grunder». Rapporten er laget for å finne ut hva som skal til for å bli en vellykket gründer.

Ifølge konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB er et aktivt gründernivå viktig for omstillingen norsk økonomi skal gjennom. Hun peker på at vi er nødt til å satse mer på andre næringer enn oljesektoren.

Flere ben å stå på

- Vi vet at vi over tid må bygge enda flere ben å stå på. Vi trenger også de næringer som svinger mer i utakt med oljeindustrien, som for eksempel kommunikasjon, design og turisme, sier hun.

Braathen mener at gründerne som starter opp idag ikke tenker stort nok, som gjør at det skapes for få arbeidsplasser. Halvparten av bedriftene som blir startet opp er enkeltmannsforetak, viser rapporten som ble lagt frem mandag.

- Hvis vi skal lykkes med omstillingen må flere skape ambisjoner og arbeidsplasser for flere enn seg selv, sier Braathen.

Bidrar ikke til omstilling

Professor i økonomi Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo understreker at gründerskap er viktig. Imidlertid mener hun at store bedrifter har større innflytelse nå som vi står overfor en omstilling.

- En mye mindre bit av omstillingen i Norge drives frem av gründere, enn at store bedrifter omstiller seg. Vi ønsker gründere, men vi ønsker at de skal lykkes og at de skal vokse fort. De store bedriftene er statistisk sett mer produktive og holder på med mer forskning og utvikling. Vi ønsker ikke en rekke ordninger som forsterker en småbedriftskultur, sier hun.

Ulltveit-Moe peker på at det er ulike former for byråkrati som gjør det fordelaktig å drive småbedrift. Ifølge henne trekker dette produktiviteten i Norge ned.

Gründerkultur

- Europa har et problem. Frem til 1950 ble alle de store suksessene skapt i Europa. Etter 1950 er det kun en håndfull av de store suksessene som har blitt skapt i Europa. Vi har et kulturproblem og det må vi gjøre noe med, understreker Ulltveit-Moe.

Dette er konsernsjef Braathen enig i.

- Jeg tror vi kan gjøre mange ting på tiltakssiden, men vi trenger en sterkere gründerkultur. Ingen vet hvem som er morgendagens vinnere. Vi må bygge en kultur for nyskapning og vekst, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

- Markedet ser ut til å ha en «bullish» holdning

VG gjør endringer

Dette kan bli siste utvei for Hellas