Helt siden 2003 har Dagens Næringsliv kåret Årets gaseller, og i dag gikk startskuddet for årets gasellekonferanser i DNBs lokaler i Oslo.

– Det er veldig viktig å skape oppmerksomhet om disse bedriftene og menneskene bak. Denne type virksomheter spiller en stor rolle for veksten i norsk økonomi, sa sjefredaktør Amund Djuve i DN i sin innledning.

Årets gasellefangst viser at 2949 bedrifter kvalifiserer til gasellestatus. Det er 209 flere enn ifjor og nær dobbelt så mange som for ti år siden. Det er samtidig noe færre enn toppårene før finanskrisen da Norge på det meste hadde 4810 gaseller (2008).

Selv om Norge står overfor stor usikkerhet fremover, betyr ikke dette nødvendigvis dårligere tider for gaseller, understreket Amund Djuve.

– Når de store bedriftene varsler kutt, kan dette gi nye muligheter for mindre bedrifter med mer fleksible organisasjoner. I tråere økonomiske tider kan disse virksomhetene være offensive og ta ytterligere markedsandeler, sa Djuve.

– Elsker å bygge opp noe

Hello-gründer Nadir Nalbant har alltid vært på offensiven - og gjort stor suksess som gründer. Gang på gang.

– Det har dryppet litt på meg også, og jeg kunne ha flyttet til Spania for å spille golf. Men det er ikke meg. Jeg elsker gründerfasen, å være med på å bygge opp noe, sa Nalbant i sitt foredrag.

– Hvis min historie kan bidra til at noen i salen vil starte for seg selv eller få gründere til å ville fortsette å være gründere, da har jeg oppnådd mitt mål. Jeg har følt meg som en naiv, ung raring, tenkt at prosjekter er «mission impossible» og blitt utfordret av Janteloven. Janteloven gjør det enda vanskeligere å være gründer, men det er lov å feile, det er lov å gå på trynet og vi må ta ansvar for å hjelpe hverandre, sier Nadir Nalbant.

Nadir Nalbant har startet og drevet en rekke mobilselskaper. Det mest kjente er Sense, som gikk på børs, ble kjøpt av Reitangruppen og siden fusjonerte med Idar Vollviks Chess. Det fusjonerte selskapet ble solgt til TeliaSonera i 2005.

Siden 2006 har Nalbant jobbet med å bygge opp Hello. Selskapet tilbyr mobiltelefoni, men også andre kommunikasjonsløsninger.

– Innmari sta

Nadir Nalbant har hatt flere selskaper som har blitt gaseller.

Jeg føler at jeg har vært veldig priviligert. Erfaring er viktig når man skal bygge opp mange selskaper i vidt forskjellige bransjer. Det har aldri vært penger eller posisjon som har drevet meg. Drivkraften er å bidra til å bygge opp noe, og de som kjenner meg vet at jeg er innmari sta. Det må til, sier Nalbant.

Gründerfasen er den morsomste delen, mener han.

– Du får en tomt og skal skape et byggverk, men alt er kaotisk og utrygt og det er vanskelig å få med seg andre. Alt handler om å selge inn ideen din og bygge opp et team med en håndfull flinke folk som virkelig brenner for prosjektet. Du må tørre å ligge i vannet og være klar til å surfe bølgen når den kommer. Å skille seg ut er en forutsetning, sier Nadir Nalbant.

20 andre hakk i hæl er også sultne på suksess

Vekstfasen er også «innmari utfordrende», ifølge gründeren.

Da har du ikke tid til å stoppe opp, for det kommer 20 andre hakk i hæl som også er sultne på suksess. I dagens marked vil alle kopiere deg, og det handler alltid om å løpe fortere enn de andre. Driftsfasen, derimot, den synes jeg er kjedelig. Vaktmesterrollen kler ikke meg, sier Nalbant.

– Du må tørre å være litt gæærn og gå egne veier. Det handler om å skape en bedriftskultur der det er en del rock´n´roll. Kanskje vil det være litt frustrerende for noen, men for de rette menneskene er det fantastisk. I tillegg må man ha fokus på å overprestere. Gi alltid litt mer enn kundene forventer. Jeg tror dét er nødvendig for å overleve, sier Nadir Nalbant.

Les også: Nå starter gasellejakten

Rike gründere har ofte rike foreldre  

Fikk suksess da han ansatte autister

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.