- Vi er overrasket over de dårlige resultatene. Tidligere forskning på norske data har vist at entrerenørskap er lønnsomt. Men det er egentlig få som tjener noe særlig, mens det store flertallet gründere har dårlig inntektsutvikling sammenliknet med lønnstakere. Avkastningen av entreprenørskap er generelt svak og inntektsrisikoen er høy, sier forsker Arvid Raknerud i Statistisk sentralbyrå.

Sammen med professor i entreprenørskap Mirjam van Praag ved Copenhagen Business School har Raknerud undersøkt hvilke gründere som tjener mest penger i forhold til hva de ville gjort som vanlige lønnsmottakere.

- Vi har sett på personer som i utgangspunktet var lønnstakere og starter selskaper fra bunnen av, sier Raknerud.

Store forskjeller

Forskjellene mellom tre grupper er tydelig:

  • Gründere som legger mest egenkapital inn i eget aksjeselskap ved oppstart klarer å ta ut de høyeste inntektene over tid.
  • Gründere som starter små AS-er og kun skyter inn minimumskapital verken tjener eller taper sammenliknet med lønnstakere.
  • Gründere som etablerer enkeltmannsforetak går i gjennomsnitt klart ned i inntekt sammenlignet med hva de kunne oppnådd som vanlige lønnsmottakere.

Forskerne har analysert registerdata som omfatter hele den norske sysselsatte befolkingen i perioden 2001-2011 og definerer en entreprenør som en person som enten er innehaver av et nyetablert enkeltmannsforetak (selvstendig næringsdrivende), eller er aktiv eier i et nyetablert aksjeselskap (AS). I det siste tilfellet har han/hun minst blokkerende mindretall, 33 prosent eierandel, og er i tillegg enten ansatt i foretaket eller har en formell rolle som daglig leder, styreformann eller begge.

Øker inntekten med ti prosent

Gruppen entreprenører som skjøt inn minst 200.000 kroner (to ganger det tidligere gjeldende minimumskravet på 100.000 kr - som senere er satt ned til 30.000 kr) i et nystartet AS øker i gjennomsnitt sin arbeidsrelaterte inntekt med ti prosent sammenlignet med hva den ville ha vært dersom de hadde fortsatt som vanlige lønnsmottakere.

Forskerne har ikke sett på årsakene bak suksesshistoriene i denne undersøkelsen.

- Men man kan tenke seg at selskapet som har flere eiere, eller bedre finansiering klarer seg bedre ved oppstart. Men dette behøver ikke nødvendigvis skyldes at de har mer kapital, det kan jo også skyldes at de har bedre forretningsideer enn et gjennomsnittlig oppstartsforetak. Det er jo også mulig at de får støtte gjennom virkemiddelapparatet, slik som innovasjon Norge, sier Raknerud.

Mens OECD anser entreprenørskap som en viktig kilde til økonomisk vekst og innovasjon i økonomien, peker rapporten til Raknerud og van Praag på at det ikke er så mye å vinne for gründere med enkeltmannsforetak.

«I et land som Norge, med høy sysselsetting blant både menn og kvinner kan det være mindre å vinne både for den enkelte gründer og samfunnet som helhet gjennom småskala-entreprenørskap/gründervirksomhet enn i land hvor det er flere arbeidsledige som kan mobiliseres gjennom være sin egen arbeidsgiver.», skriver forskerne i rapporten.

Dermed konkluderer forskerne med at den enkelte gründer kan tjene vel så bra i ordinære arbeidsmarkedet, med langt lavere risiko, som ved å drive egen virksomhet.

Les også:
Derfor lykkes enkelte gründere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.