I USA forsvant 263.000 jobber utenfor jordbrukssektoren i september.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren ville falle med 175.000 personer, mot et fall på 216.000 personer i august.

Tallene er dermed betydelig verre enn hva ekspertene ventet på forhånd. Oslo Børs reagerer på tallene med et svalestup.

Samtidig økte arbeidsledigheten fra 9,7 til 9,8 prosent - det høyeste nivået siden 1983.

- En humpete ferd
- Dette forteller noe vi lenge har følt i magen - at optimismen har vært for stor, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til DN.no.

Augusttallene ble i dag revidert til et fall i sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren på 201.000, mot tidligere meldt 216.000.

Mork mener resesjonen trolig er over, selv om vi ikke kan føle oss trygge på hva som kommer i fjerde kvartal.

- Det blir ingen rett linje oppover. Gjenoppbygningen vil bli en humpete ferd, det ser vi nå, sier Mork.

Offentlige kutt
Sjeføkonomen peker på at det nye nå er at det er offentlig sektor som tar over som den som kvitter seg med folk i stor skala.

- Vi har ventet på dette, vi har hørt om budsjettproblemene i delstatene, som nå må si opp lærere, politifolk og brannfolk. Samtidig kan vi prise oss lykkelig over at det ikke er verre. Uten krisepakken fra Obama-administrasjonen ville dette sett mye verre ut, mener Mork.

Privat sektor sparker ikke lenger så mange mennesker, men de ansetter ikke nye.

- Da har vi et problem. Noen blir gående ledig lenge, og vi må huske på at dette er ikke Europa eller Norge. Ganske mange mennesker går tomme for midlertidig pengestøtte, og det kan forklare hvorfor forbrukernes forventninger til egen økonomi ikke er sterkere, sier Mork.

Månedens viktigste tall
Arbeidsmarkedsrapporten blir av flere omtalt som ukens, om ikke månedens viktigste tall. Den er naturlig nok også viktig for utviklingen av den norske kronen.

Kronen har gått svakere det seneste døgnet, men var lite endret fredag morgen. Etter jobbrapporten styrkes dollaren fra rundt 5,80 til 5,83 mot kronen.

- Skal vi se noe positivt i dette så er det at dollaren styrkes. I et land med stor oljeinntekter i dollar så er ikke det så dumt, sier Mork.

Andre smellen på få dager
Sysselsettingsrapporten fra ADP Employer Service onsdag viste en nedgang på 254.000 i september, mot et ventet fall på 200.000. Tallene for måneden før ble revidert til en nedgang på 277.000 fra en opprinnelig annonsert nedgang på 298.000.

Ledighetsraten måles som antall arbeidsledige personer delt på arbeidsstyrken, og fremgår av en undersøkelse blant 60.000 husholdninger. Arbeidere som har flere jobber telles bare en gang og deltidsarbeidere regnes også som en sysselsatt person. For å regnes som arbeidsledig må man aktivt søke etter jobb.

"Nonfarm payroll employment", antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren, fremgår av en annen undersøkelse utført blant 400.000 arbeidssteder ved at bedrifter utenom jordbrukssektoren rapporterer antall ansatte på sin lønningsliste. Dette medfører at personer med mer enn en jobb blir medregnet flere ganger. Arbeidere som er i streik i den relevante perioden blir ikke medregnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.