Til tross for prisfallet på jernmalm det siste året er produksjonen blitt økt.

I år forventes det en overproduksjon på 80 millioner tonn – mer enn en fordobling sammenlignet med 2014.

Australia & New Zealand Banking Group har nedjustert prisen på jernmalm med 30 prosent i dag til 58 dollar tonnet for 2014 – ned fra 77 dollar.

Så sent som i 2011 var prisen 185 dollar per tonn.

«Dette markedet er blitt rammet av en «perfekt storm» med en betydelig ny produksjon og svekket etterspørsel. Det foregår fortsatt ekspansjon i gruvesektoren og store aktører er forberedt på å akseptere en lavere bunnpris», skriver råvareanalytiker Mark Pervan hos ANZ.

Kan falle til 30 dollar

Kina er det viktigste markedet, men stålforbruket forventes å svekkes med 1,3 prosent til 728 millioner tonn i år. Produksjonen vil fortsette å øke og nå en topp på en milliard tonn i 2030, hvis bankens prognoser slår til.

Citi, Goldman, USB og Nomura har nedjustert prisprognosene på jernmalm de siste ukene. De fleste tror prisene vil ligge på mellom 55 og 70 dollar i år.

Den tidligere sjeføkonomen for Asia hos Morgan Stanley i Asia, Andy Xie, tror jernmalmprisen vil havne på rundt 50 dollar i år – før den faller til rundt 30 dollar, ifølge Bloomberg News.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Gruvegiganter kan ha bommet fullstendig om Kina
 

Oljeselskap kutter investeringene med 33 prosent  

Nok et meglerhus nedjusterer Statoil-mål