Gruveselskapet Northland Resources faller til laveste nivå noensinne på Oslo Børs etter varsel om milliardsmell i Sverige og tilsvarende behov for friske penger.

På mindre enn et døgn er verdier for omkring 2,5 milliarder kroner borte, tilsvarende et fall på nær 82 prosent.

- Alvorlig dag
Selskapets styreleder Anders Hvide innledet en telefonkonferanse fredag ettermiddag med å si at «det er en alvorlig dag» for selskapet, ifølge TDN Finans.

- Jeg kan forsikre dere om at både styret og ledelsen er ydmyk i forhold til dette, sa Hvide.

Selskapet anslår å ville ha et ytterligere behov for rundt 2,1 milliarder kroner i ny egenkapital og gjeld for å bøte på kraftige overskridelser i prestisjeprosjektet Kaunisvaara i Sverige, like på finskegrensen.

Northland har allerede investert fire milliarder kroner i gruvene som ventes å kunne være i drift i andre halvår 2014.

- Beklager
Investorkontakt Anders Antonsson opplyser til TDN Finans at selskapet allerede er på investor-rundreise med tilretteleggerne og venter at de planlagte finansieringstransaksjonene blir gjort i løpet av noen dager.

Ingen har imidlertid forhåndstegnet seg.

- Det har ikke vært positive tilbakemeldinger, men de har vært forstålsesfulle. Og endel har med rette vært veldig skuffet, sier Antonsson, som ikke selv deltar på roadshowet.

company:naur

- En del aksjonærer klager på dårlig kommunikasjon?

- Jeg beklager om det oppfattes som dårlig kommunikasjon. Det er noe vi tar til oss og får prøve å bli bedre på, sier han til TDN Finans.

- Hadde tenkte å vente
Finansavisen skriver fredag at det verserte rykter om prosjektoverskridelsene blant investorer i London, og at det var dette som fikk selskapet til å innføre børspause i handelen med selskapets aksjer torsdag.

Investorkontakten bekrefter at han ble klar over forholdet natt til torsdag, men understreker at selskapet har vært i dialog med Oslo Børs i over en uke.

Børsen har imidlertid igangsatt en granskning av hendelsesforløpet og mulige lekkasjer.

- Egentlig hadde vi tenkt å vente til neste uke, sier Antonsson.

Ber om milliarder -igjen
Northland har varslet et kapitalbehov på 425 millioner dollar, hvorav 375 millioner dollar planlegges innhentet gjennom en emisjon på 250 millioner dollar, og en 125 millioner dollar i gjeld (obligasjonslån).

- I lys av det økte finansieringsbehovet, representerer de foreslåtte tiltakene en fleksibel finansieringskilder for å løse Northlands kortisiktige likviditetskrav, og vi venter å skaffe den nødvendige finansieringen til at Kaunisvaara-prosjektet kommer i full produksjon i tredje kvartal 2014, sier konsernsjef Karl-Axel Waplan i Northland i en melding fredag ettermiddag.

Den varslede kapitalinnhentingen er den andre store plasseringen selskapet vil gjøre innen ett år.

Så sent som i første kvartal 2012 henter selskapet inn 700 millioner dollar fordelt 50/50 på gjeld og egenkapital.

I meldingen høynet Northland samtidig sine kostnadsanslag for 2013 og 2014.

Roper selg
Flere meglerhus, deriblant Goldman Sachs, Handelsbanken og SEB, oppfordrer investorene til å komme seg ut av aksjen.

Handelsbanken tar kursmålet ned fra åtte til to kroner, under forutsetning av at Northland klarer å hente inn 1,5 kroner per aksje og plasserer 125 millioner dollar i ny gjeld.

«Det faktum at underskuddet ble oppdaget på dette stadiet sammen med størrelsen på finansieringsbehovet er alarmerende etter vår oppfatning. Høyere kontantmessig driftskostnader i oppstart og høyere gjeldsbyrde gir selskapet mindre rom for feilmarginer fremover», heter det i en oppdatering, ifølge TDN Finans.

Høyst spekulativ
Også Nordea Markets har en hold-anbefaling, og mener fallende tillit gjør aksjen høyst spekulativ for øyeblikket. Meglerhuset maner til forsiktighet før emisjonen og resultatet for fjerde kvartal.

De største aksjonærene i Northland er større kanadiske institusjonelle investorer som kjøpte seg inn ved emisjonen i 2011, ifølge Finansavisen.

Foruten større aksjonærer som kun er listet med sin bankforbindelse (nominee), finner man norske institusjonelle som KLP (2,3 pst), Holdbergfondene (2,2 pst), Fondsfinans (1,9) og DNB-fondene (1,7 pst).

Selskapets ledelse og styre eier samtidig 0,4 prosent av selskapet.

Varsler oppdatering
Northland avholder fredag ettermidddag en telefonkonferanse på finanseringsbehovet.

Bookbuilding og tegningsperidoen for emisjonen på 250 millioner dollar løper fra idag fredag 25. januar klokken 15.30 og stenger tirsdag 29. januar klokken 16.30, ifølge en melding.

Tilretteleggere er Arctic, Pareto, Ocean Equities og Sparebank 1 Markets.

Aksjen NAUR er fredag ned 42,86 prosent til 1,20 kroner, omsatt for 261 millioner kroner. Det gir selskapet en markedsverdi på 617 millioner kroner.

Har du tips i saken? Send e-post til fredrick.ekeseth@dn.no.

Les også:
- Enkelte aksjer er i ferd med å bli dyre

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.