Oppdatert: Rusbridger trakk seg fra styreledervervet i the Scott Trust

- Jeg er bekymret for trendene i dagens mediebilde, som går lengre enn at mediehusene mister inntekter og lojalitet blant brukere. Nå handler det om aktører som Facebook som er i ferd med å bli en «gatekeeper» som skal kontrollere brukere og Internett. Det er skremmende, sier Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde.

LES OGSÅ: Er vi dumme, naive eller bare veldig søvnige? dnPlus

Sunde er også leder for Stiftelsen Tinius, som er den dominerende eieren i mediekonsernet Scibsted, og dermed aviser som VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Aftonbladet.

Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde leder Stiftelsen Tinius.
Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde leder Stiftelsen Tinius. (Foto: Espen Tjersland)
Dømt til å bli marginalisert?

Torsdag presenterte stiftelsen sin årsrapport, der Sunde stiller spørsmål om utgivere (publishers) er dømt til å bli marginalisert i rollen som rene  innholdsprodusenter som er avhengige av globale plattformer som Facebook - eller kan de utvikle seg til å uavhengige leverandører av nyhetstjenester.

LES OGSÅ: Facebook anklages for å føre leserne bak lyset

Sunde skriver at det beste ville være om de tradisjonelle medieselskapene utviklet innloggede økosystemer og samlet brukerdata for å forbedre brukeropplevelsen og annnonsemulighetene. Problemet er at utgiverne så langt ikke har vært spesielt opptatt av å utvikle slike økosystemer.

«An act of faith»

I rapporten bidrar også skribenter som the Guardians tidligere sjefredaktør Alan Rusbridger med synspunkter på hvordan mediene skal overleve.

Han konstaterer at alle som i dag satser penger på aviser, gjør det av ren overbevisning - som en troshandling:

«All newspaper business models today are an act of faith. The Scott Trust and GMG’s act of faith has been faith in journalism.»

Guardian er som Schibsted kontrollert av en stiftelse, The Scott Trust.

Rusbridger spør om Guardian Media Group (GMG) ville handlet på samme måte om det var et vanlig medieselskap med aksjonærer? Ganske sikkert ikke, svarer han.

Alan Rusbridger var sjefredaktør i the Guardian i 20 år, og tok avisen fra posisjonen som Englands niende største til å være en av verdens ledende nyhetsmerkevarer i dag.

I 2014 mottok Rusbridger Pulitzer-prisen for Edward Snowden-saken.

Trakk seg fra styrelederverv

Den voldsomme ekspansjonen og satsingen på kvalitetsjournalistikk har imidlertid kostet dyrt.

Det var meningen at Rusbridger skulle overta som styreleder i the Scott Trust, som eier Guardian Media Group, i september.

Men for bare noen få dager siden ble det klart at han ikke inntar den prestisjetunge posisjonen likevel. I en epost skriver han at svært mye har forandret seg siden han sluttet som sjefredaktør, og at alle avishus den siste tiden har fått juling av sterke økonomiske krefter.

«Det er åpenbart at de endrede omstendighetene krever dramatisk endrede tiltak,» skriver han til staben i Guardian.

Voldsomt underskudd

Guardian skriver selv at underskuddet i de 12 månedene til og med slutten av mars i år trolig vil ha økt til hele 50 millioner pund, eller nærmere 600 millioner kroner.

For å få kontroll på økonomien har Guardian Media Group sagt at kostnadene må reduseres med 20 prosent og 250 stillinger skal bort.

Ifølge New York Times er det delte meninger internt om Alan Rusbridger ble presset til å trekke seg fra styreledervervet i the Scott Trust, eller om han valgte å gå selv.

LES OGSÅ OM:

Dramatisk fall presser prisene: Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (+)

Trude Mostue begjært konkurs  

Torgrim Eggen om kulturforlagenes erotiske harrytur: Dirty business dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.