Alle vet at det kan være farlig å gå på fest. Det kan ende med for mye drikking. Det kan ende i krangel. Eller man kan rote seg inn i et nettverk som det senere er lett å snuble i.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen har ansatt juristen Ida Hjort Kraby som nytt barneombud. Høyres Per-Kristian Foss synes prosessen har vært uryddig og tok den igår opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fordi «norsk embedsverk har ingen tradisjon for uryddighet».

Ramin-Osmundsen og Kraby har vært i et nettverk for kvinnelige jurister. Igår fortalte VG også at Kraby har vært på mottagelse hos Ramin-Osmundsen i 2006, og at Ramin-Osmundsen har vært i et stort selskap hos Kraby for seks år siden.

Habilitet

Et av spørsmålene fra Foss er om Ramin-Osmundsen fikk vurdert sin habilitet av Justisdepartementets lovavdeling.

Det gjorde hun ikke. Ifølge statsråden er de to «ikke nære venninner». Til tross for både nettverk og festing, mente hun at det ikke var nødvendig å be om en slik vurdering.

Det gjorde heller ikke Høyre-leder Erna Solberg da hun i 2005 var kommunalminister og skulle ansette direktør for det nye Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet. En av søkerne var Ramin-Osmundsen.

I utlysningsteksten for direktørjobben ble kvinner og personer med innvandrerbakgrunn oppfordret til å søke. Det ble stilt krav om høyere utdannelse. Ramin-Osmundsen oppfylte alle kriteriene, og hun ble ifølge Dagsavisen innstilt som nummer én av hodejegerfirmaet som ble brukt.

Ramin-Osmundsen fikk likevel ikke jobben. Jobben gikk til Osmund Kaldheim. Han er mann, har ikke innvandrerbakgrunn, har ikke bakgrunn fra utlendingsfeltet og har heller ingen utdannelse ut over et grunnfag i statsvitenskap.

Til gjengjeld var han medlem i Høyre. Han hadde vært ordfører, han hadde jobbet i Høyres stortingsgruppe, og han hadde vært statssekretær i den regjeringen der Solberg satt som statsråd.

Solberg bekrefter at hennes habilitet ikke ble vurdert da hun ansatte Kaldheim.

– Vi gjorde ingen formell habilitetsvurdering fordi han aldri hadde jobbet for meg. Han hadde vært i regjeringsapparatet, men han hadde ikke vært statssekretær for meg, sier Solberg.

Hun sier at det var en vurdering som var basert på vanlig praksis i departementet.

Fest eller overtid?

Hva så med festing?

– Jeg har aldri vært på besøk hos ham, og han har aldri vært på besøk hos meg, sier Solberg.

Hun sier at hun aldri har vært på uformelle sammenkomster med Kaldheim «som ikke har vært knyttet til regjeringen eller partiet».

Det er altså forskjell på fester. Festing i private hjem eller kontakt i uformelle nettverk skaper forbindelser som får Høyre til å spørre om uryddighet. Festing i partiregi eller som politiske kolleger i en regjering, er nærmest som overtid å regne.

Det er en underlig grensegang. Den som er opptatt av å bygge nyttig nettverk, vil neppe tenke seg særlig lenge om hvis han eller hun får velge mellom et nettverk av kvinnelige jurister og et nettverk av partitopper, statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Foss vil også ha svar på hvorfor det ikke ble lagt vekt på ønsket om juridisk bakgrunn i utlysningsteksten når det brukes av Ramin-Osmundsen som begrunnelse for å velge Kraby.

Heller ikke her er det sikkert at Ramin-Osmundsen har stort å lære om ryddighet av Høyre. Da Solberg hadde gitt jobben til Kaldheim, la hun vekt på hans gode kjennskap til kommunesektoren. Men erf#229 som ordfører i Fet var ikke et av kravene i utlysningsteksten.

En ting til er verdt å nevne. Erna Solberg lyste ut direktørjobben to ganger. Den andre gangen var kravet om høyere utdannelse fjernet.

Det er kanskje hva Høyre kaller ryddighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.