Den franske tv-kanalen TV5Monde opplevde nylig at flere systemer og offisielle kontoer på sosiale medier ble hacket og overtatt av noen som påstår å tilhøre IS - Den islamske stat.

11 tv-kanaler gikk i svart i mange timer og Twitter-, Instagram- og Facebook-kontoene til medieselskapet ble brukt til å spre IS-propaganda og til å lekke personlig informasjon om franske soldater, skriver Teknisk Ukeblad.

Det er flere grunner til at systemene lot seg hacke, men den groveste er nok at TV5Monde selv filmet de felles passordene til sosiale medier og kringkastet dem i et intervju med en av kanalens ansatte.

Noen av passordene var synlige med det blotte øye, mens andre var mulige å gjette seg til med hjelp av digitale verktøy.

Gransket

Sikkerhetsselskapet Knowit Secure har gransket hendelsen. De sier at slike felles pålogginger til ulike tjenester ofte har svake passord så de ansatte skal huske dem.

TV5Monde skal visstnok ha brukt svært enkle passord til sine kontoer i sosiale medier.

Granskningen viser også at flere av kanalens datasystemer kunne nås via en vanlig nettleser og at det dermed var bare å bruke en vanlig passordknekker for å komme seg inn.

Frankrikes innenriksminister sier at angrepet behandles som et terrorangrep.

Les også:
Flere blir utsatt for kortsvindel
USA innfører sanksjoner mot hackere  
PST avviser Aftenpostens mobilavsløringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.