Hackere fra Skandinavia er blant de over 90 pågrepne etter en global aksjon mot kyberkriminalitet. En svenske regnes som oppfinner av programvaren.

Amerikanske myndigheter pågrep i helgen 97 personer i 16 land, deriblant Danmark og Finland.

De er mistenkt for å utvikle, distribuere og bruke ondsinnet programvare. Programmet BlackShades lar hackere å ta kontroll over fremmede pc-er.

Det kunngjorde statsadvokaten i New Yorks sørlige distrikt på en pressekonferanse klokken 12 lokal tid.

Fem enkeltpersoner er sålangt tiltalt. Svenske Axel Yucel anklages for å være en av to oppfinnere av programvaren som skal ha infisert over 500 millioner datamaskiner.

- De tiltalte kan risikere opp ti års fengsel, sier statsadvokat Preet Bharara til DN.

Yucel ble pågrepet i Moldovia før jul ifjor, og amerikanske myndigheter ber om å få ham utlevert til USA. Men tidligere har svenske myndigheter vært restriktive med å utlevere tiltalte til USA, senest i Wikileaks-striden.

- Vi forsøker å få ham utlevert, og håper det vil lykkes, sier Bharara til DN.

Totalt 19 land samarbeidet med amerikanske myndigheter i aksjonen. Over 300 ransakelser ble gjennomført.

Anklager Kina

Det skjer samtidig som USA for første gang tiltaler kinesiske militære for hacking. Fem kinesiske forsvarsansatte skal ha brutt seg inn i datasystmene til store amerikanske selskaper, kunngjorde USAs justisdepartement.

Hensikten skal ha vært industrispionasje. Blant ofrene er aluminiumsprodusenten Alcoa og solcelleselskapet SolarWorld.

- Samlet sett virker den påståtte hackingen å ha blitt gjennomført kun for at statseide selskaper og andre interesser i Kina kan dra nytte av det på bekostning av selskaper her i USA, sa justisminister Eric Holder på en pressekonferanse mandag morgen, ifølge AP.

Krever løsepenger

Blackshade er et program som koster 250 kroner, og kan ta kontroll over fremmede datamaskiner uten at brukeren merker det.

Programmet, en såkalt remote access tool (rat), kan kapre maskinen og kreve løsepenger for å frigjøre filene. Det kan også overvåke tastetrykk, og bruke innebygde kameraer til å spionere på brukeren.

Etterforskningen har avdekket at flere tusen i over 100 land har kjøpt programvaren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.