Ap-nestlederen er ikke alene i verken Stortinget eller Arbeiderpartiet om å ønske å avskaffe monarkiet. I alt 26 stortingsrepresentanter stemte sammen med Tajik da et grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge ble stemt over i Stortinget i forrige uke. 16 av disse var fra Arbeiderpartiet, viser voteringsresultatet på Stortingets nettsider.

Via sin rådgiver Svein Tore Bergestuen, sier Tajik dette om saken til VG.

– Selv om vi har et strålende kongehus, som jeg har stor respekt for, er det min oppfatning at posisjoner ikke skal gå i arv. Jeg har ikke noe å tilføye utover det prinsipielle standpunktet jeg har gitt uttrykk for. For øvrig anser jeg ikke dette som noe relevant problemstilling i overskuelig fremtid.

- Ikke et diktatur

Tre Venstre-representanter stemte for å innføre republikk, seks fra SV, og én representant fra Høyre, det var Heidi Nordby Lunde fra Oslo.

– Selv om Høyre har et standpunkt som så godt som hele partiet står bak, så er vi ikke et diktatur, sier hun til VG.

SVs Hallgeir Langeland og Snorre Valen sto sammen med Aps Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen og Jette F. Christensen bak forslaget.

En grunnlovsendring krever to tredels flertall i Stortinget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert på DN Investor