– Dette er stort for oss. Det er god stemning her, og vi er fornøyd med at vi fikk det i havn til slutt, sier Finn Bjørn Ruyter, konsernsjef i Hafslund. Onsdag la han 1,4 milliarder kroner på bordet for å overta strømdistribusjonen i nesten hele Østfold fra den finske kraftgiganten Fortum, som eier 34 prosent av Hafslund.

Nettkjempen har lenge hatt nær monopol på strømdistribusjon i landets to mest folkerike fylker, Oslo og Akershus. Ved kjøp av Fortums nettvirksomhet i Østfold får Hafslund dermed kontroll også over strømdistribusjonen i nye 13 kommuner i Østfold, hvor Hafslund kun var inne i Rygge og Råde fra før.

Med Fortum-kjøpet øker Hafslund antallet kunder med 18 prosent, og får nå 674.000 nettkunder totalt. Dermed nærmer Hafslund seg å bli fire ganger så stor som de neste på listen, som BKK, Agder Energi og Skagerak.

Klart mål

– For oss har det vært et uttalt mål å overta distrubusjonsnettet i Østfold, fordi vi fra før eier regionalnettet her, slik vi også gjør i Oslo og Akershus. Med to nettnivåer får vi veldig gode driftssynergier, sier Hafslund-sjefen.

Han avviser at Hafslund har mål om å øke ytterligere på nett.

– På kort sikt er det ikke aktuelt. Vi tror på god drift i et sammenhengende geografisk område, og synes vi er store nok nå.

Stor nok

– Både olje- og energiministre og NVE-sjefen har oppfordret til sammenslåing mellom nettselskaper, og Eivind Reiten skal snart legge frem en plan som skal øke sammenslåingen på nett. Hvorfor ikke ekspandere mer?

– Jeg tror ikke det var oss de tenkte på. Utfordringen er større for veldig små selskaper. Vi har lenge vært mer enn store nok til å få effektiv drift, sier Ruyter.

Fra før er Hafslund vurdert som et av de mest effektive nettselskapene i landet, men Ruyter venter ytterligere forbedring på sikt når samordningen er i havn.

Fjernvarme = Oslo

Fortum varslet også onsdag salg av sine to fjernvarmeselskaper, Drammen Fjernvarme og Lier Fjernvarme, hvor det eier halvparten av begge. Disse ble overtatt av det britiske infrastrukturfondet Icon infrastructure, som eier kraft og nett i flere europeiske land og i USA.

Ruyter vil ikke kommentere hvorvidt Hafslund også la inn bud på fjernvarmevirksomheten i Drammen og Lier.

– For oss var nettvirksomheten det aller viktigste. Her har vi klare synergier. På fjernvarme har vi bygget mye i Oslo, og fortsetter å bygge mye, og det er mer enn nok for oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.