I slutten av oktober møter det børsnoterte rederiet Belships, som blant annet har Stein Erik Hagen på eiersiden, Skatt Øst i Oslo tingrett. Stridens kjerne er om Belships salg av aksjer i Gibson Gas Tankers (GGT) ble gjennomført før eller etter 26. mars 2004.

Datoen er sentral fordi det ble innført nye skatteregler for norske aksjeselskaper denne dagen. Belships hevder selskapet hadde på plass en muntlig avtale om salg før denne datoen, selv om den skriftlige avtalen for salget er datert 12. mai 2004.

Stein Erik Hagen er storaksjonær i tørrlast-rederiet. Hagens selskap Canica AS sitter på 22,98 prosent av aksjene. Sverre Tidemand er styrets leder, og gjennom Sonata AS sitter han på 50,45 prosent av selskapet.

Krever fradrag
Belships solgte aksjene i GGT med et tap på 109 millioner kroner. Selskapet hevder den muntlige avtalen om salget ble bindende før innføringen av fritaksmetoden, altså før 26. mars 2004. Dersom de klarer å bevise dette i retten, vil de kunne kreve fratrekk for tapet på ligningen for 2004.

- Jeg kan bekrefte at det dreier seg om et fratrekk på 109 millioner kroner for realisert tap ved salg av aksjer, sier Belships' advokat, Harald Willumsen, til DN.no.

Den såkalte fritaksmetoden innebærer skattefritak for gevinst og ikke fradrag for tap ved realisasjon av aksjer i visse selskaper (aksjeselskap, samvirkeforetak, stiftelser, kommuner m.fl. som har aksjeinntekter m.m.).

Tidligere har Høyesterett lagt til grunn at det foreligger en skatterettslig realisasjon når gevinsten er klarlagt og sikret for selger.

Bevisspørsmål
Skatt Øst mener Belships ikke har klart å bevise når den muntlige avtalen ble bindende. Derfor la Skatteklagenemda til grunn at aksjene i GGT ble realisert etter innføringen av fritaksmetoden, hvilket altså innebærer at Belships ikke har rett til fradrag for tap ved ligningsåret 2004.

Den skriftlige avtalen om aksjesalget er datert 12. mai 2004, men Belships hevder det reflekteres av en rekke sammenhenger at det foreligger muntlig avtale før dette tidspunktet.

I bevisspørsmålet om når avtalen ble bindende vil Belships blant annet vise til en børsmelding datert 17.02.2004. I børsmeldingen skal det fremgå at selskapet hadde blitt enige med sine medaksjonærer i GGT om salg av Belships' eierinteresser. Skatt Øst vil imidlertid anføre at det av børsmeldingen ikke fremgår utrykkelig at det er inngått endelig og bindende avtale med de samme aksjonærene.

Krever ny ligning
Belships ASA krever at Skatt Øst opphever ligningen for inntektsåret 2004, og ved ny ligning anser aksjene i Gibson Gas Tankers realisert før 26. mars 2004.

Rettssaken starter i Oslo tingrett førstkommende mandag, 31. oktober. Det er satt av to dager til saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.