Halliburton har kommet til enighet om å kjøpe Baker Hughes i en transaksjon som verdsetter Baker Hughes til rundt 78,62 dollar per aksje.

Det opplyses i en melding mandag.

Dette er to av verdens største og mest tradisjonsrike serviceselskaper til oljeindustrien.

Oppgjøret innebærer at Halliburton betaler et kontantvederlag på 19 dollar per aksje og 1,12 Halliburton-aksjer per Baker Hughes-aksje.

Baker Hughes sluttet på 59,89 dollar per aksje fredag, mens Halliburton sluttet på 55,08 dollar per aksje.

Transaksjonen legger til grunn en EV-verdi på 38,0 milliarder dollar og en egenkapitalverdi på 34,6 milliarder dollar, og de nåværende Baker Hughes-aksjonærene vil eie rundt 36 prosent av det sammenslåtte selskapet.

- En uovertruffen dybde og bredde av løsninger

Markedsleder Schlumberger vil fortsatt være dobbel så stor på verdensbasis. Men innenfor fracking i USA vil det nye selskapet være fullstendig dominerende, ifølge Bloomberg.

Verdien impliserer et pris/ebitda-forhold på 8,1 ganger 2014-konsensus, og 7,2 ganger 2015-konsensus, ifølge Halliburton.

- Transaksjonen vil kombinere selskapenes produkt- og tjenestetilbud for å levere en uovertruffen dybde og bredde av løsninger for kundene våre, sier Halliburtons konsernsjef Dave Lesar i en kommentar.

Lesar vil fortsette i den samme jobben i det sammenslåtte selskapet.

Halliburton har til intensjon om å finansiere kontantdelen av oppgjøret gjennom en kombinasjon av kontanter selskapet har i beholdning og fullt forpliktet lånefinansiering.

Avtalen har blitt enstemmig godkjent av begge selskapenes styrer, og ventes sluttført i andre halvår 2015.

Halliburton ser kostnadssynergier på to milliarder dollar årlig i forbindelse med oppkjøp av Baker Hughes når selskapet er fullt integrert. Halliburton venter at transaksjonen vil være innvannende innen slutten av år én etter gjennomføring, og i resultat pr aksje etter to år.

Det fremgår av pressmeldinger fra Hallibruton og Baker Hughes mandag.

Synergiene er ventet å komme primært fra operasjonelle forbedringer, spesielt bedring av marginer i Nord-Amerika, reorganisering av personell, eiendom, selskapskostnader, optimalisering av forskning og utvikling og andre administrative og organisatoriske effektiviseringer, opplyses det.

Halliburton mener at sammenslåing av selskapene er mulig fra et regulatorisk ståsted, og sier seg villig til om å selge forretningsområder som generer inntil 7,5 milliarder dollar i omsetning dersom myndighetene krever dette. Halliburton venter imidlertid at det vil bli krav om betydelig mindre avhendelser enn dette.

Dersom transaksjonen ikke fullføres grunnet konkurranselovgivning vil Halliburton betale et vederlag på 3,5 milliarder dollar til Baker Hughes.

Uvisst om Aker Solutions-samarbeid påvirkes

Det er for tidlig å si om Halliburtons foreslåtte oppkjøp av Baker Hughes vil gi noen effekt på Baker Hughes' subsea-samarbeid med Aker Solutions.

Det opplyser en talsperson i Baker Hughes til TDN Finans mandag.

- Vi vil nøye planlegge den organisatoriske strukturen av det sammenslåtte selskapet i integreringsprosessen, men det er for tidlig å si nøyaktig hva som vil skje, ifølge ham.

Talspersonen understreker at transaksjonen ventes sluttført i andre halvår 2015, og at det derfor inntil videre er «business as usual».

Les også:

Gjentopptok oppkjøps-forhandlingene

Servicegiganter krangler om fusjon

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.