Stadig flere ser ut til å oppdage at det ikke er nødvendig å betale for å være i stand til å skrive brev og lage regneark på pc-en. Den billigste versjonen av Microsoft Office 2007 (Home & Student) koster 1.295 kroner, mens mer avanserte utgaver kan koste 5-6.000 kroner, en pris som etter hvert utgjør en ganske stor andel av det en gjennomsnittlig pc koster.

Ferske nedlastingstall for gratisalternativet OpenOffice viser at det er marked for billigere alternativer. Ifølge en pressemelding fra stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk ble OpenOffice lastet ned hele 501.000 ganger i løpet av 2008, noe som er en økning på hele 67 prosent i forhold til året før.

Teller ikke alle
Antall nedlastinger steg bratt utover høsten i fjor, og OpenOffice lastes nå ned rundt 50.000 til 70.000 ganger i måneden. Tallene inkluderer ikke alle de som har kjøpt pc-er med OpenOffice ferdig installert, noe som ofte er tilfelle på rimelige Linux-baserte mini-pc-er. Nedlasting fra andre nettsteder enn OpenOffice.org er ikke tatt med, heller ikke nedlasting av OpenOffice på andre språk enn norsk.

 

Stiftelsen skriver også i pressemeldingen at mange skoler og bedrifter laster ned OpenOffice fra ett punkt og distribuerer lokalt. Heller ikke disse nedlastingene vil bli talt, derfor kan det reelle antallet nedlastinger være en del høyere enn en halv million.

30 millioner på tre måneder
Den nyeste versjonen av OpenOffice (versjon 3.0) har blitt lastet ned mer enn 30 millioner ganger på verdensbasis, tre måneder etter lanseringen.

OpenOffice blir utviklet av Sun Microsystems og utvikles som åpen kildekode. Pakken er oversatt til 45 ulike språk, inneholder programmer for blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjon, og kan lese og skrive dokumenter laget i Microsoft Office stort sett noenlunde problemfritt. En del kommuner, skoler og offentlige etater som har tatt i bruk løsningen har likevel meldt om problemer .

Også andre aktører utfordrer Microsoft solide posisjon i markedet for kontorprogrampakker. Google annonserte nylig at de bygger ut et forhandlernett som skal hjelpe selskapet med å selge sin nettleserbaserte Google Apps, som består av blant annet tekstbehandling, regneark, kalender og e-post. Les mer om dette her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.