Kina bygger opp strategiske reserver i sjeldne jordmineraler, et tiltak som vil kunne gi Beijing utvidet makt til å påvirke internasjonale priser og forsyninger i en sektor landet allerede dominerer.

Det skriver Wall Street Journal mandag.

Detaljer i planen om lageroppbygging er ikke offentliggjort, men konturene av tiltaket har fremkommet i nylige erklæringer fra kinesiske statlige etater, statskontrollerte selskaper, og gjennom rapporter i statskontrollerte medier.

Opplysningene tyder på at lagringsanleggene som er bygget i den kinesiske provinsen Indre Mongolia de seneste månedene, vil kunne huse mer enn de 39,813 tonn Kina eksporterte i fjor.

Kina kontrollerer mer enn 90 prosent av gjeldende global tilførsel av sjeldne jordmineraler – en gruppe som vanligvis klassifiseres som 17 elementer, og som til tider benevnes som ”det 21. århundres gull”, på grunn av sin betydning i slike høyteknologiske applikasjoner som laserstyrte våpen og batterier til hybridbiler.

Beijing har i senere tid strammet inn eksporten gjennom en kvotepolitikk.

Industriobservatører sier at en ytterligere restriksjon i Kinas eksport vil kunne føre til protester internasjonalt, hvor enkelte regjeringer allerede truer med å bringe kvotepolitikken inn for verdens handelsorganisasjon WTO.

Les også: Kina vil kjøpe Zimbabwes platina-reserver


Kina kutter i eksporten av jordmetaller
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.