Det østerrikske ekteparet Paul og Anna Kretzel satset ungt da de ansatte ny kjellermester til vingården Lammershoek i Sør-Afrikas nye «hot spot» – Swartland.

Vinmarkene her er blant landets eldste, men det måtte nytenkende og nysgjerrige vinmakere til for å utnytte markenes fulle potensial. 30 år gamle Craig Hawkins er blant dem som er i ferd med å gjøre Swartland til Afrikas mest spennende vinområde.

Europeisk inspirasjon
Det var ekstrajobben under studietiden på broren Neils vingård som fikk Hawkins til å interessere seg for vin. Etterhvert penset han inn på vitikultur og ønologistudier ved universitet i Stellenbosch.

Hawkins innså raskt at konvensjonell vinmaking ikke var det han søkte etter, og etter å ha avsluttet studiene med praksis hos den kjente Sadie-familien i Swartland, ville han lære mer om hvordan europeiske produsenter med lignende klima og jordsmonn arbeidet med sine viner.

På denne reisen, som tok ham til områder som Priorato i Spania, Douro i Portugal og Rhône i Frankrike, innså han hvilke muligheter som hele tiden har ligget i de gamle chenin blanc- og syrah-markene i hans hjemlige Paardenberg.

Hos en av sine mentorer, Dirk Niepoort, lærte Hawkins viktigheten av syre og balanse i viner fra et varmt klima, og han ble inspirert av de mye omtalte naturvinprodusentene i Frankrike og Italia.

Vin under vann
Craig kaller seg en purist, og hans økologiske, på grensen til biodynamiske, vinmarker drives etter minimal intervensjon-prinsippet, med tidlig innhøsting, totalt fravær av kultivert gjær og lave svovelmengder. I kjelleren eksperimenterer han med fottråkking av druer og – i det siste – vintønner lagret under vann.

Lammershoek har produsert gode viner i en årrekke, men Hawkins har nå løftet dem opp på et helt nytt nivå.

2010-årgangen, som er hans første, viser oss viner med større presisjon, friskhet og intensitet enn vi tidligere har sett fra Swartland, rett og slett imponerende med tanke på hvor varmt det faktisk kan bli i denne regionen.

– Den største utfordringen har vært å stole på magefølelsen når de rundt deg tviler. Da jeg først klarte det, virket de fleste nye hindre små, sier den unge vinmakeren.



Hvitvin

6259 Roulette Blanc 2010
Lammershoek
Swartland, Sør-Afrika
199 kroner, bestilling
89 poeng
Vinarius
Laget av chenin blanc, chardonnay, viognier og clairette. Modne epler, krydder og blomster på duft. Fyldig og moden, krydret frukt på smak med lett, balansert og frisk syre og en lang, tørr utgang. Drikk nå til 2015. Passer til hvit fisk og lys tamfugl.



Rødvin

6257 Roulette 2010
Lammershoek
Swartland, Sør-Afrika
219 kroner, bestilling
89 poeng
Vinarius
Laget av syrah, carignan og grenache. Dufter av røde bær og frukter. Flott, kjølig frukt med integrert tre og en frisk syre. Tørr finish og en lang utgang med balanserte tanniner. Drikk nå til 2016. Passer til vilt og grillet kjøtt.

6261 Cellar Foot Underwater Wine 2012
Lammershoek
Swartland, Sør-Afrika
219 kroner, bestilling
89 poeng
Vinarius
Kommer fra tønner som har vært lagret i ferskvann. Laget av pinotage, grenache, carignan og mourvedre. Dufter av plommer, kirsebær og moreller med hint av tobakk. Stramme tanniner med en ren og pen frukt. Lang og tørr finish. Drikk nå til 2018. Passer til okse og lam.

6260 Lam Pinotage 2011
Lammershoek
Swartland, Sør-Afrika
169 kroner, bestilling
88 poeng
Vinarius
Dufter av urter, røde bær og blomster. Stramme tanniner på smak med en slank og kjølig, delikat frukt og en lang og tørr finish. Drikk nå til 2015. Passer til grillet lam og okse.

95207 Lam Syrah 2011
Lammershoek
Swartland, Sør-Afrika
159 kroner, bestilling
87 poeng
Vinarius
Aromatisk duft av røde plommer, moreller og urter. Flott struktur med konsentrert frukt og en syrlig og stram avslutning. Et veldig godt kjøp. Drikk nå til 2015. Passer til lam og vilt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.