Fra en samling på cirka 400 debutplater har Thorstein Selvik og hans jury krystet listen over tidenes 100 beste debutalbum. Øverst: «Are You Experienced» med The Jimi Hendrix Experience.

Generelt kan man si at debutalbumet til kjente og store artister ofte slett ikke er deres beste verk. De var uetablerte, ferske i gamet og ofte i plateselskapets vold.

Hvem vil hevde at Bob Dylans selvtitulerte første album fra 1962 er hans beste? Ikke vi, «Bob Dylan» høres ut som den er laget av en wannabe Woody Guthrie/Pete Seeger som red på folk-bølgen. Grei nok plate, men ikke engang inne på vår Topp 100 (se den fullstendige listen i bunnen av saken).

Vi har denne gang latt den, etter vårt eget syn, meget kompetente juryen stemme inn på beste demokratiske, statistiske og matematiske vis.

De to fokuserte analytikere, Øystein Dørum og Peter Hermanrud, fulgte svært nøye med på at ikke jurylederen, tross sitt høye faglige nivå, eller andre medlemmer, fikk noen som helst fordel eller anledning til å legge inn favoritter på bekostning av andres favoritter.

Som leserne ser, kom The Beatles’ «Please, Please Me» meget høyt selv om samlingen ikke har det som er bragte bandet kommersielt og kunstnerisk på verdenstoppen i årene etter: Bare egne og legendariske komposisjoner, her er litt av hvert av coverlåter. Til det vil juryen si at uten Beatles, knapt noen liste i det hele tatt. Så viktig var det bandet.

Juryformannen gråter over at Elvis ikke er på topp, men slik slo statistikken ut. Som Mark Twain sa: «Der er tre typer løgn; sorte, hvite og fordømt statistikk».

Hør vinneralbumet her (saken fortsetter under).
