Leder DN: Det var ingen tvil. Audun Lysbakken måtte trekke seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister igår. Da han måtte lete etter informasjon om Jenteforsvaret på oppdrag fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, fant han altfor mye galt som han burde funnet før.

Han fant omfattende brudd på økonomiregelverket. Mange organisasjoner har fått statlige penger uten at det har vært en bred kunngjøring i forkant. Det betyr at det er mye å hente på å kjenne ledelsen i departementet godt. Da får man i alle fall vite om penger som er tilgjengelige. Eller som i tilfellet med Jenteforsvaret.

SU, SVs ungdomsorganisasjon, tok kontakt med den politiske ledelsen og spurte om det ikke var mulig å få til noe. Det klarte den. SU søkte departementet om penger etter kontakt med den tidligere SU-lederen og inntil igår statssekretær Kirsti Bergstø. Den fikk det uten at noen andre fikk vite om at det var mulige å få penger til selvforsvarskurs. Det var ikke anbud eller andre utlysninger. Ikke engang det at det var statsrådens eget partis ungdomsorganisasjon fikk varselklokker til å ringe hos den politiske ledelsen. Embedsverket advarte, men det virker ikke som om det kjempet hardt. Lysbakken burde organisert sitt departement slik at både embedsverket og statssekretæren ville videreformidlet en slik advarsel til ham personlig. Det gjorde han ikke.

Han reagerte heller ikke selv da han fikk høre at departementet hadde gitt penger da SU søkte om penger til Jenteforsvaret. Det burde han ha gjort.

Igår innrømmet han også at han burde erklært seg inhabil da departementet ga støtte på fire millioner kroner til organisasjonen «Reform – Ressurssenter for menn». Det var litt sent.

Lysbakken understreket at han mener det bør få konsekvenser å gjøre feil og trakk seg igår som statsråd. Det er det klokeste han har gjort i denne saken. Han har styrt et departement som har administrert gjentatte brudd på økonomiregelverket i mange år.

Da er det ikke oppløftende at statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen igår prøvde å berolige med at den sittende regjeringen er den som har sittet lengst siden Einar Gerhardsens regjering på 1950-tallet. Det betyr at ingen annen regjering har hatt så god tid til å oppdage hvor slett jobb embedsverket i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet har gjort.

Les også: Lysbakken ga 13,5 millioner til stiftelse han selv har styrt

Lysbakken går av
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.