Det er mye å bekymre seg over i verdensøkonomien.

Men alle er ikke like redde for eurokrisen, alle utfordringene i den kinesiske økonomien eller budsjettkrisen i USA.

Den kinesiske professoren Justin Lin, som er tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, er like bekymret over USAs valutadominans, skriver svd.se.

USA skapte krisen
Han mener det ville vært bedre for verdensøkonomien om dollaren ble erstattet av ”paper gold”. Det sa han til avisen i forbindelse med sitt besøk i Sverige og lanseringen av hans bok ”Against the Consensus: Reflections on the Great Recession” på det svenske markedet.

Ifølge Lin var det ikke Kinas skyld at finanskrisen inntraff. Kina er verdens fabrikk med et stort overskudd på handelsbalansen og derfor en storkjøper av amerikanske statspapirer.

Det var imidlertid USAs handlemåte som skapte krisen, ifølge professoren. Og hovedproblemet er dollarens rolle som verdens reservevaluta.

Tre store i 2030
Dollarens stilling i kombinasjon med lav styringsrente fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), og banker som tok høy risiko på begynnelsen av 2000-tallet, skapte de globale ubalansene som førte til finanskrisen.

Hvis dollaren imidlertid fikk mindre betydning så kan ikke USA lenger leve med like store underskudd på sin handelsbalanse, noe som ville vært bedre for verdensøkonomien, forklarer Justin Lin til svd.se.

I år 2030 vil verdensøkonomien ifølge Lin ha tre store aktører: USA, EU og Kina. Da blir både euroen og yuanen viktigere valutaer.

Hvis det skulle bli ustabilt med tre reservevalutaer, kan aksepten for en ny ordning øke, og der foreslår Justin Lin den nye reservevalutaen paper gold, uten at han går nærmere inn på de praktiske sidene ved en slik valuta.

Les også: - Det vil være slutten på alt


Frykter ny finanskrise i USA

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.