Kutt utgiftene med 6.000 milliarder dollar det neste tiåret. Sett ned maksskatten til 25 prosent. Gjør en skikkelig overhaling av både Medicare og Medicaid.

Slik lyder den mektige republikaneren og formannen i budsjettkomitéen i representantenes hus, Paul Ryans, forslag til hvordan USA skal få budsjettene i balanse igjen.

Tirsdag formiddag amerikansk tid la Ryan frem sitt forslag for 2012-budsjettet - den første virkelige indikasjonen på hvordan republikanerne i representantes hus ønsker å takle de enorme underskuddene på det amerikanske statsbudsjettet.

Det er nå mindre enn fire dager igjen til før den amerikanske regjeringen går tom for penger, ettersom det ennå ikke er enighet om hverken 2011 eller 2012-budsjettet.

Har dårlig tid
Før 8. april må Obama-administrasjonen og demokratene få til en enighet om budsjettet for inneværende periode, det vil si budsjettet som løper frem til utgangen av september. Det beregnede underskuddet er beregnet å nå enorme 1650 milliarder dollar, 9250 milliarder kroner, skrev Dagens Næringsliv i forrige uke.

Den demokratisk kontrollerte kongressen fikk aldri vedtatt et budsjett for inneværende budsjettperiode sist høst, og kongressen har allerede seks ganger banket gjennom vedtak som åpner for å finansiere statlige oppgaver for noen få uker om gangen. Kommer ikke partene til enighet, vil amerikanske myndigheter bli tvunget til å stenge statlige kontorer som ikke er knyttet til viktige oppgaver, en såkalt shutdown.

Les mer om denne saken her: Går tom for penger om 5 dager

Ryan kaller kuttplanen for "The Path to Prosperity", eller "veien til velstand" på norsk. Budsjettforslaget er vel så mye et politisk utspill som det er et reelt budsjettforslag, skriver CNN Money.

- Dette forslaget tar avstand fra regjerningens hodeløse pengebruk, skattlegging og opplåning som fører USA, i dette øyeblikk, til en gjeldsfinansiert økonomisk krise, og et forfall av USAs ekstraordinære utsikter, heter det i budsjettforslaget.

- Et standpunkt
Ryan sa det enda tydeligere på en pressekonferanse tirsdag:

- Dette er ikke et budsjett, men et standpunkt.

Budsjettforslaget kommer mest sannsynlig til å trigge en stor debatt om USAs gjeldskrise. Uenighet om løsningen har allerede skapt et bittert skille mellom demokratene og republikanerne.

Les også: Nå starter Obamas knallharde budsjettkamp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.