De siste årene har det vært et kappløp spesielt blant lavpriskjedene for å etablere nye butikker spesielt i byene. Dette betyr dårligere tilbud for kundene, ifølge Forbrukerrådet.
– For mange butikker, betyr for få varer og for dårlig tilbud, hevder Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.
Hun skulle gjerne sett at hver butikk hadde flere hyllemeter slik at kundene fikk større valgmuligheter.
Spesielt Kiwi har de siste årene etablert mange nye mindre butikker i jakten på markedsandeler.
Flesland mener at norsk dagligvare med fordel kunne vært optimalisert slik at kundene fikk flere valgmuligheter.
– Hvorfor er det så mange butikker? Trenger vi de? Mønsteret vi har med den høye butikktettheten hemmer effektiviteten, uttalte Flesland under NHHs dagligvarekonferanse Food 2017.
Ville etablere hypermarkeder
Vegard Kjuus, som leder supermarkedkjeden Meny, mener det er krevende å få opp nye store butikker, blant annet på grunn av tunge reguleringsbestemmelser.
– Det er en beinhard konkurranse hver dag. I Lillestrøm ligger 15 butikker innen tre minutter kjøreavstand.
Det norske dagligvaremarkedet kjennetegnes blant annet ved lav andel av de største hypermarkedbutikkene.
Meny-sjefen opplyste på konferansen at kjeden hadde luktet på etableringen av flere større butikker, men at disse planene ble lagt bort.
– Vi har tegnet opp et fullstendig hypermarked-konsept, men vi tør ikke etablere det fordi vi ikke ser at det er marked for det.
NHH-professor Frode Steen, påpeker at gjennomsnittsbutikken i Norge er betydelig mindre enn i Sverige både målt i kvadratmeter og omsetning.
Mens gjennomsnittsbutikken i Norge er 677 kvadratmeter, er tilsvarende butikk i Sverige 1015 kvadrat. Dette viser også igjen i kundegrunnlaget. Snittbutikken i Sverige dekker 2600 kunder, mens i Norge er grunnlaget nede på 1400 kunder.
Kontrovers om tollmurer
I debatten hevdet NHH-professoren Frode Steen at situasjonen i norsk dagligvare som er kjennetegnet av tre dominerende grupperinger i stor grad er politisk bestemt.
– Vi har verdens høyeste tollmur, og det er et politisk valg, poengterte NHH-professoren som nå har et gaveprofessorat finansiert av Norgesgruppen.
Uttalelsene om tollvern fikk Orklas konsernsjef Peter Ruzicka til å reagere.
– Jeg vil benytte anledningen til å avvise at norsk dagligvare er beskyttet bak høye dagligvare, sa Orkla-sjefen.
Han påpeker at leverandørgiganten opplever høy internasjonal konkurranse innen en rekke varegrupper.
– 29 prosent av norske dagligvarer godt beskyttet, mens 71 prosent er eksponert for full konkurranse. Noen områder som kjøtt og meieriprodukt er godt beskyttet - ja, men i de fleste andre varegrupper er ikke det tilfellet, sa Ruzicka.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.