Styreleder Axel Krogvig i Strand Brænderi er meget tilfreds med en dom fra Gjøvik tingrett. Krogvig vant «spritfeiden» i rettsapparatet mot den bondeeide potetforedlingsaktøren Hoff på Gjøvik.

– Vi er fornøyd med domsslutningen og mener at dommen er meget grundig, sier Krogvig.

Han håper dommen blir stående.

– Det vil bidra til at vi får en avslutning på saken, sier Krogvig.

– Vi vil sette oss godt inn dommen før vi eventuelt beslutter om vi skal anke eller ikke, sier Ingeborg Flønes, administrerende direktør i Hoff.
– Vi vil sette oss godt inn dommen før vi eventuelt beslutter om vi skal anke eller ikke, sier Ingeborg Flønes, administrerende direktør i Hoff. (Foto: Aleksander Nordahl)

Administrerende direktør Ingeborg Flønes i Hoff har ikke besluttet om selskapet vil anke dommen.

– Vi har akkurat fått dommen. Jeg må si at den er veldig overraskende og skuffende. Vi vil sette oss godt inn dommen før vi eventuelt beslutter om vi skal anke eller ikke, sier Flønes.

Monopolbeskyldninger

Strand Brænderi beskyldte potetforedlingsaktøren Hoff i Gjøvik for å etablere monopol på potetsprit etter at Hoff sa opp en avtale med det privateide brenneriet om leveranse av råsprit.

Strand Brænderi har utført brenning av potetsprit siden 1843. I de senere år og frem til utgangen av 2017 var brenneriet den eneste gjenværende konkurrent til Hoff.

Frem til 2007 kjøpte den norske brennevin- og vinprodusenten Arcus potetsprit direkte fra brenneriene og renset spriten selv. Fra 2007 ble Hoff den eneste leverandøren til Arcus av renset potetsprit.

Da Hoff sa opp avtalen med Strand Brænderi, la brenneriet i Moelv ned potetspritproduksjonen i 2018 etter nesten 175 års drift. Strand Brænderi saksøkte deretter Hoff for brudd på konkurranseloven og urettmessig oppsigelse av avtalen og krevde 12 millioner kroner i erstatning.

Saksøkte anførte i tingretten at konkurranselovens formål ikke er å beskytte konkurrentene, og at Strand var en ineffektiv aktør og et fordyrende ledd i verdikjeden som påførte Hoff unødvendig kostnader og unødvendige priser til Arcus. Hoffs advokat mente dermed at Strand ikke har bidratt til å sikre konkurransekraft for norsk akevitt.

«Erstatningsansvarlig»

Gjøvik tingrett gir Strand Brænderi nesten full medhold.

«Retten har kommet til at det foreligger brudd på konkurranselovens paragraf 10 og at Hoff er erstatningsansvarlig for dette. Videre har retten kommet til at Strand får medhold i sitt krav på vederlag for den råsprit som ble levert i 2017. Imidlertid har Strand ikke fått medhold i sitt krav på fastsettelsesdom for levering av sitt restlager av råsprit», heter det i dommen.

Hoff er dømt til å betale ti millioner kroner i erstatning samt å betale et vederlag på 262.045 kroner til Strand Brænderi.

Den bondeeide potetforedlingsaktøren er også dømt til å betale sakskostnadene på nesten tre millioner kroner.

Styrelederen i Strand Brænderi har ingen store planer om bruk av pengene de får dersom dommen blir rettskraftig.

– Pengene går til å dekke gjenstående nedskrivninger av anlegg, sier Krogvig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skiboms kjøpte bygdas legekontor
Da moren håpet han skulle investere i en urban leilighet kjøpte Morten et gammelt legekontor i ei veiløs bygd.
02:09
Publisert: