– Denne avtalen er veldig spennende, og det var faktisk GoPro som kom til oss og ba oss ta mer ansvar, sier daglig leder Are Johan Pedersen i Response Nordic.

Selskapet har vært norsk distributør for den amerikanske kameraprodusenten GoPro siden 2008. I 2009 holdt de på å ta GoPro ut av porteføljen igjen, men allerede et halvt år senere eksploderte salget.

– I 2015 klarte vi å få GoPro til å samle hele den nordiske distribusjonen hos oss, i Trondheim. Det er jo ganske unikt, vanligvis samler man nordisk distribusjon i Sør-Sverige eller andre sentrale strøk, sier Pedersen.

Are Pedersen i Response Nordic as skal forsyne hele Nord-Europa med Gopro-kamera fra lageret i Trondheim.
Are Pedersen i Response Nordic as skal forsyne hele Nord-Europa med Gopro-kamera fra lageret i Trondheim. (Foto: Øyvind Nordahl Næss)

Strategien har lykkes og omsetningen i selskapet doblet seg fra 170 millioner kroner i 2014 til 345 millioner kroner i 2017. Nå blir markedet dobbelt så stort som tidligere.

I 2017 ble de også kåret til «Årets distributør» av GoPro, i konkurranse med distributører over hele verden.

– Da kom GoPro til oss og spurte om vi kunne ta mer ansvar og overta Benelux-området også. Jeg tror nøkkelen er at vi ikke bare flytter bokser for kundene våre, men også tar ansvar for markedsføring og prising i våre markeder. Så langt har det gitt gode resultater, sier Pedersen.

Veksten har kommet til tross for at Gopros omsetning på verdensbasis har sunket med 27 prosent fra 2015 til 2017.

Han sier det ikke er noe problem for hverken dem eller GoPro at lageret befinner seg i Midt-Norge.

– Resultatene har gjort at vi ikke har mistet noen muligheter på grunn av beliggenhet. Så lenge vi har stålkontroll på logistikken trenger man ikke ligge i «sentrale strøk» for å være distributør. Vi har utviklet et veldig effektivt system som gjør at varene går raskt ut igjen. I tillegg er det dyrt å opprettholde flere lager, sier Pedersen.

Startet i butikk

På begynnelsen av 1990-tallet åpnet en gjeng entusiaster sportsbutikken Sport Xtreme i Trondheim. Den ble populær blant dem som drev med terrengsykling, skateboard og snowboard.

– Etter hvert begynte vi å importere varemerker selv og ettersom dette vokste skilte vi ut importen i en egen distribusjonsvirksomhet. Vi har helt fra starten vært veldig involvert i de merkevarene vi har i porteføljen og har fortsatt med denne strategien. Vi skal aldri være en ren «boksflytter» for våre varemerker, sier Pedersen.

Eierne har holdt virksomheten i private hender og eierstrukturen har stort sett vært uendret de siste åtte årene.

– Vi foretrekker det slik, vi er ikke til salgs og har ikke vært veldig aktive med å utrede slike muligheter heller. Vi som jobber i og eier denne virksomheten har jo et engasjement for actionsport og livsstilen rundt, sier Pedersen.(Vilkår)