Orkila Capital går inn med 20 millioner dollar det norske bryggeriet Lervig, som de siste årene har gått fra tapssluk til eksportsuksess og pengemaskin.
– Det kommer en pen bunke penger inn som skal fordeles på en eller annen måte, sier Anders Heide Kleinstrup, administrerende direktør i bryggeriet Lervig, som må ut av gjærkjelleren for å høre spørsmålene fra DN.
Han er full av lovord for tidligere stjerneforvalter i Skagenfondene, Kristoffer Stensrud, som har beholdt troen på at fokus på ølkvalitet til slutt ville bli belønnet, også finansielt.
– Det er kjempegøy at Stensrud får det hele tilbake og mer til, sier Kleinstrup, og legger til at alle som jobber på bryggeriet gleder seg over at det går så bra.
Første utbetaling
Kleinstrup forteller at det aldri er blitt tatt ut utbytte i selskapet, men nå går 15 av de 20 millionene dollar til å kjøpe aksjer fra tidligere aksjonærer. Det betyr at de aksjonærene som selger aksjer får 122 millioner kroner på deling. Avtalen priser selskapet til 35 millioner dollar.
Salgssummen alene gjør bryggeriet til en bra investering, men Stensrud mener den største oppturen ligger i den halvdelen av aksjene de gamle aksjonærene beholder.
- Målesetningen er å tidoble enterpriseverdien av selskapet de neste fem årene, sier han.
Tolv år med underskudd
Stensrud har vært med fra starten i 2005 og Stensrud-familien eide 67,25 prosent av aksjene i selskapet frem til salget, som lenge var ute på litt av en ørkenvandring, rent finansielt. Stavanger-bryggeriet gikk med underskudd alle de første tolv årene, med samlet tap på 73,5 millioner kroner.
Ifølge Kleinstrup var det omleggingen til mer spesialøl, «craft beer», i 2010 som ble løsningen. Det året kom sjefsbrygger Mike Murphy med på laget.
- Han er en trollmann, sier Stensrud og viser til at Lervig nylig fikk med to øl på en toneangivende liste over verdens hundre beste øl.
Siden den gang har omsetningen økt fra 8 til 54 millioner kroner i 2017, et år da driftsresultatet landet på hele 11,7 millioner kroner.
Investoren
Orkila Capital er et investeringsfond som ledes av Jesse Du Bey og hans høyre hånd Taylor Storms. Kleinstrup oppfatter at det er et lite team, som matcher entusiasmen til de ansatte på Lervig godt og er gode på markedsføring.
- Det er helt prima, for fremtiden vår ligger i utlandet, og disse menneskene har svært god erfaring og vil være svært inspirerende investorer å jobbe sammen med, sier Stensrud.
Lervig eksporterer i dag omtrent halvparten av produksjonen til rundt 30 land, og han mener den nye investoren kan bidra med kunnskap om markedsføring.
– Vi investerte 12 millioner kroner i fjor, men tok det av driften. Vi trengte ikke penger, men det er mulig å gjøre dette til et internasjonalt varemerke som har utløst dette, sier Kleinstrup.
Han mener det de måtte trenge av kapital først og fremst handler om markedsføring.
Kleinstrup påpeker at mange mindre bryggerier blir kjøpt opp og svelget av gigantene i bransjen, og er glad for at dette er annerledes.
Ekstremt godt år
Kleinstrup viser til at 2017 var et ekstremt godt år for dem, der de økte salget til 1,75 millioner liter, i en bransje der mange ikke fikk solgt det de kunne produsere.
I år regner de med å selge 2,2 millioner liter, men det kunne vært mer, for med ekstremt god og varm sommer gikk de tom for varer.
– Vi har sittet og måttet velge hvem som får øl og ikke. Det er en frustrerende måte å bruke tiden på. Det er et luksusproblem, sier han.
Han forteller at de takket være investeringer i nytt utstyr håper å kunne produsere fire millioner liter i 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.