– Vi har i dag levert en konkursbegjæring til retten for selskapene Music Retail Holding og Music Retail Norway, bekrefter daglig leder Anders Endertorp.

Det er sistnevnte selskap som står bak de åtte butikkene i musikkjeden 4Sound, som i hovedsak selger instrumenter og lydutstyr.

– Vi har jobbet hardt for å oppnå lønnsomhet, sier Endertorp.

Selskapet bak butikkene står oppført med totalt 107 ansatte som nå risikerer å bli rammet av en konkurs. Bak kjeden står en eierkonstellasjon der oppkjøpsselskapet Norgesinvestor er største eier.

Kjeden har hatt betydelige underskudd i den norske virksomheten og har kommet i brudd med lånevilkårene. Det samlede konsernresultatet før skatt er på minus 96,9 millioner kroner de tre siste årene.

Nå var det kommet til et punkt der långiver Nordea ikke ville strekke kreditten.

– Nordea har førstehåndspant i varelager og sitter med sikkerheten. Banken ville avslutte kreditten og minske rammen. Derfor har vi begjært selskapene illikvide. Det er hovedårsaken til konkursen, sier Anders Endertorp.

Selve konkurskjennelsen er fortsatt ikke klar.

Tror på videre drift

Helt inntil det siste har eierne jobbet for å videreføre driften.

– Vi har forsøkt å skaffe nye investorer og långivere. Det ble fortsatt jobbet med potensielle investorer, men dette tar tid, sier Endertorp.

Styrelederen i Music Retail Norway mener det er jobbet med en bra plan som ville effektivisere driften og senke kostnadene.

– Det er en ulykkelig situasjon. Leverandørene våre har vært tålmodige.

– Tror du det er muligheter for videre drift?

– Det håper jeg. Dette er veldrevne butikker som har en god markedsandel. Det overrasker meg ikke om det er interessenter. Det finnes muligheter, men for vår del hadde vi ikke finansiering.

Mest presset bransje

En fersk rapport fra Virke viser at nettopp musikkinstrumenter er en av de mest utsatte bransjene innen handel.

Blant annet er bransjen preget av økende netthandel.

– Netthandel har presset marginene i bransjen. Dette har vi forsøkt å møte.

Endertorp legger ikke skjul på at det har vært store omveltninger i bransjen.

– Netthandel har tatt en stor del av markedet i de siste fem-syv årene. Vi har også fått en rimelig bra online-andel, og det lå i vår plan å bli en omnikanalkjede. Det finnes offisielle bransjestatistikker, men nettandel ligger trolig et sted rundt 30 prosent.

Geir Magnus Evenstad (37) i Evenstad Musikk-Distribusjon i Grimstad er blant de svært få aktørene i musikkbransjen som har klart å vokse til tross for et utfordrende marked der mange sliter. Omsetningen økte i fjor med nær 30 prosent til 46 millioner kroner. Men marginene er syltynne med et overskudd før skatt på en drøy halv million.

– Vi opererer i et verdensmarked i konkurranse med særlig giganter som Thomann i Tyskland og Gear4Music i England. Vi er nødt til å holde samme prisnivå som dem samtidig som vi må ha alle varer på lager for å kunne sende samme dag. Det er det markedet forventer, sier han.

– Men dere har ingen fysiske butikker?

– Nei, heldigvis. Jeg tror nok 4Sound har hatt for mange kvadratmeter og for mange ansatte og ikke klart å satse tungt nok på websalg. Det er nettsalg som styrer alt. Det kan nok være mulig å drive salg av musikkutstyr i fysiske butikker, men jeg tror ikke jeg ville fått det til, sier Evenstad.

– Hvilke konsekvenser tror du konkursen i 4Sound vil få for dere?

– Nå har vi akkurat fått beskjed om at distributøren Luhmann, som er et datterselskap av konkursrammede Music Retail Holding, fra i dag ikke kan levere ut varer. De har store agenturer som Gibson, så jeg tror nok både vi og hele bransjen vil bli påvirket av dette i større eller mindre grad. Det er jo en veldig trist sak, mener Evenstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Geir Magnus Evenstad er eier av Evenstad Musikk som de siste årene har konkurrert mot 4Sound.
Geir Magnus Evenstad er eier av Evenstad Musikk som de siste årene har konkurrert mot 4Sound. (Foto: Sondre Steen Holvik)