Under en kontroll i Oslo fredag krevde politiet og kemneren at ansatte på jobb i frisørkjeden Cutters skrev ut siste kvittering og timelister på papir.

De Cutters-ansatte skrev ut kvitteringen, men ikke timelistene. Frisørkjeden har nemlig ikke printer i salongene.

– Vi har ikke printer i salongene, og kommer heller ikke til å skaffe oss det, sier daglig leder i Cutters, Andreas Kamøy.

«Sløsing med papir»

Tre av kjedens filialer i Oslo fikk uanmeldt besøk fredag.

Kamøy forteller DN fredag at han foreløpig ikke har hørt noe mer fra hverken politiet eller kemneren angående printerproblematikken, men understreker at de ikke kommer til å gå til anskaffelse av printer i salongene.

– Om politiet ikke godtar at vi sender timelisten som pdf og går videre med dette, er vi villige til å stå på vårt om å ikke ha printer, sier Kamøy.

Cutters-sjefen poengterer at han er positiv til at politiet gjennomfører slike kontroller, men sier det er tåpelig at de insisterer på bruk av papir.

– Å skulle printe ut timeliste er kun sløsing med papir og er ikke bra for miljøet, fortsetter Kamøy.

Presserådgiver Aslaug S. Røhne ved Oslo politidistrikt bekrefter overfor DN at politiet og kemneren i Oslo har gjennomført kontroller i Cutters-salonger.

Hun henviser til en ansvarlig ved Kemnerkontoret i Oslo for ytterligere kommentarer. Han har foreløpig ikke besvart DNs henvendelse.

Trondheim godtar pdf

Bakgrunnen for konflikten er forskriften for bokføring som sier at personallister skal kunne skrives ut umiddelbart og på papir. Dette går frem av forskriftens paragraf 8-5-6.

«Personallisten skal gi en oversikt over personer som arbeider i virksomheten, herunder også ulønnet og innleid personale. Personallisten skal angi den enkeltes navn og fødselsnummer eller D-nummer», heter det blant annet.

Kamøy på sin side mener forskriften er utdatert og at den ikke henger med i tiden.

– Vi opplever forskriften som gammeldags. I Trondheim er vi blitt enige med kemneren om å sende timelister som pdf-fil, men i Oslo har de en litt annen tilnærming, sier Kamøy.

Cutters-sjefen mener også at det er forskjellige tolkninger av loven som gjør at politiet i Oslo og Trondheim har forskjellige måter å tilnærme seg på.

Snudde om papirkvitteringer

Myndighetenes krav til butikkene om at de må skrive ut på papir har også tidligere i år skapt reaksjoner.

I april ble det kjent at Skattedirektoratet ville tvinge butikkene til å skrive ut papirkvitteringer for å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Det innebar at selv om du som kunde takket nei til kvitteringer, måtte butikken uansett skrive ut kvitteringen, for så eventuelt å kaste den i papirkurven.

Den utvidede papirkvitteringsplikten skulle innføres i forbindelse med en justert bokføringsforskrift som trer i kraft i januar 2019.

Denne uken ble det imidlertid klart at Skattedirektoratet snur og foreslår å droppe kravet om å skrive ut kvittering dersom det benyttes en integrert betalingsterminal.

«Skattedirektoratet har foretatt en avveining av samlet risiko og øvrige hensyn og har kommet til at når det benyttes integrerte betalingsløsninger bør hensynet til miljøet og kostnader for næringslivet veie tyngre enn de hensyn som ligger bak kravet til utskrift av kvittering», heter det i et nytt høringsnotat.

Revisorforeningen var blant dem som reagerte sterkt på de nye reglene.

– Ordningen er å skyte spurv med kanoner, hvor du i tillegg bommer på spurven, sa administrerende direktør Per Hanstad i foreningen til DN i april.

Han var strålende fornøyd med Skattedirektoratets helomvending denne uken og kalte det en seier for fornuften. (Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: