I midten av oktober kom det klare signaler fra den kinesiske økonomien om at aktiviteten var i ferd med å ta seg opp igjen etter en økonomisk vekst på 6,7 prosent i de første tre kvartalene.
Eksporten er fortsatt svak, men myndighetene har indikert at de vil kjøre i gang nye, større infrastrukturprosjekter.
Overkjøpt råvaremarked
Donald Trump har samme planer for den amerikanske økonomien. Dette har ført til et råvarerally. Kobberprisen har steget med 22 prosent på knappe tre uker. Dette kom etter at Kina la frem solide økonomiske statistikker for tredje kvartal.
Bare i forrige uke steg kobberprisen med 16 prosent etter at Donald Trump ble valgt som USAs neste president.
Dette er den sterkeste oppgangen av kobberprisen på en uke på over 35 år, ifølge Investopedia. Det er en optimisme som de fleste av dagens råvaremegler aldri tidligere har opplevd.
Prisoppgangen har fortsatt denne uken med en oppgang på over 3,1 prosent på tirsdag formiddag i asiatisk handel.
- Jeg tror vi er ferdige med nedgangsperioden og er inne i et «bull market» for kobber. Jeg snudde for en måned siden, sier råvareanalytiker Daniel Morgan hos finansinstitusjonen UBS til Reuters.
Tekniske analyser indikerer at kobber nesten aldri tidligere har vært mer overkjøpt, ifølge Goldman Sachs. Den amerikanske finansinstitusjonen advarer i en ny rapport om at markedsreaksjonene til foreslåtte infrastrukturinvesteringer er vel optimistiske.
«Vi mener at reaksjonene har vært overdrevne på jernmalm- og kobberprisene. Vi gjentar vårt syn om lavere priser», skriver Goldman Sachs-analytikerne i en rapport.
Kinesisk spekulasjon
Jernmalmprisen har mer enn fordoblet seg på 11 måneder og ligger på 79 dollar tonnet – mot 37 dollar like før jul i fjor. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2014, ifølge Steel Index. På få uker har jernmalmprisen steget med 50 prosent.
Det har vært store markedsbevegelser siden i slutten av forrige uke. Dette mener eksperter skyldes spekulasjon fra kinesiske investorer. Råvarebørsen i Dalian i Kina er blitt en av verdens viktigste på handel av kull, jernmalm, kobber og andre råvarer som gummi og tinn.
- Det virker i alle fall som at det har et spekulativt element. De fundamentale forutsetningene har bedret seg, men ikke nok til å forsvare dette prisrallyet, sier analytiker Daniel Hynes hos Australia and New Zealand Banking Group til Wall Street Journal.
Råvarebørsen i Dalian har forsøkt å begrense spekulasjon ved å fordoble transaksjonsavgiften og forlange økte depositum. Målet er å fjerne småinvestorer og flokkmentaliteten.
Kan raskt falle igjen
Donald Trump har lovet å satse stort på modernisering av infrastrukturen i USA. Til det kreves stål, kobber og andre råvarer.
«Gitt at Trump drev valgkamp på en plattform hvor investeringene innenfor infrastruktur skal øke, er det forståelig at markedene er optimistiske med Trump som president når vi vet hva planene vil kreve av råvarer», skriver analytiker Dane Davis hos Barclays i en rapport.
Barclays tør ikke å si om råvarerallyet vil vare. Den kinesiske eiendomssektoren er en trussel.
«På vei inn i 2017 kan vi se en svekkelse i den kinesiske eiendomssektoren. Det kan sende prisene på kobber, og spesielt jernmalm, ned til lavere nivåer igjen. Det kan skje raskt», advarer Barclays.
Markedene
Det er en svak oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har tatt en hvilepause etter en oppgang på nesten ni prosent de tre siste handelsdagene.
De største bevegelsene er det ved Mumbai-børsen i India, hvor nøkkelindeksen Sensex har falt med 1,3 prosent. På tre uker har indeksen falt med seks prosent. Dette skyldes blant annet uro rundt industrikonglomeratet Tata, som har flere børsnoterte selskaper.
Oljeprisen har steget for første gang siden sist onsdag. Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har steget med 1,6 prosent og ligger på 45,15 dollar fatet.
Les også:
Når det er tomt her - er verden ille ute
Aldri har så mange tatt så feil om så mye
(DN+)
Voldsom renteoppgang etter Trump-seieren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.