Stillehavsorganisasjonen APEC har siden etableringen for nesten 30 år siden hatt som formål å tilrettelegge for økt handel og investeringer mellom de 21 medlemslandene. APEC står for 59 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt og 49 prosent av handelen.

Asiatiske land ønsker å øke handelen, men frykter at Donald Trump står i veien. De kan utelukke USA og skape verdens største frihandelssone.

- Dyster fremtid

Barack Obama gjennomfører sin siste utenlandsreise som USAs president. De siste dagene har han vært i Hellas og Tyskland og møtt europeiske ledere. Han har forsøkt å berolige disse om at USA fortsatt vil en ansvarlig stormakt under Donald Trump som president.

Ikke alle stoler på dette. Japans statsminister Shinzo Abe møtte Donald Trump i New York City på torsdag. Abe ønsker at USA ikke bare skal fortsette alliansen med Japan, men også tilrettelegge for økt global handel.

Trump har sagt han vil trekke USA fra handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP), hvor Japan, USA og 10 andre land rundt Stillehavet har forsøkt å etablere en ny form for partnerskap. Målet har hele tiden vært å holde Kina vekk fra TPP.

Australia gjør seg klar til å kaste kortene hvis USA trekker seg og heller satse for fullt på å etablere en stor frihandelssone for hele Asia, hvor også Kina inngår.

«Fremtiden for TPP ser dyster ut. Mine kolleger og jeg jobber for å ferdigstille en ny studie om en frihandelssone for Asia. Denne beskriver i detalj tiltak for å etablere en fremtidig frihandelssone», skriver Australias handelsminister Steve Ciobo i et innlegg i næringslivsavisen Australian Financial Review.

Åpner døren for Kina

Kina har foreslått å etablere en egen frihandelsavtale for Asia. Den kinesiske ledelsen har lenge vært skeptisk til TPP, som ble initiert av Obama i 2008, og har ment at dette handelssamarbeidet har hatt som hensikt å isolere Kina i Stillehavsregionen.

Nå ønskes USA velkommen til denne handelsalliansen – hvis de ønsker.

«Den nye amerikanske administrasjonen bør innse at et mer åpent og inkluderende handelssamarbeid vil være langt mer effektivt verktøy for å fremme USAs interesser. Det vil være smart hvis USA utnytter denne nye handelsplattformen, som er under konstant utvikling, og bli en del av grunnlaget som legges for tiden», skriver den statseide kinesiske avisen China Daily på lederplass.

Australia er et av de landene som er mest avhengig av den kinesiske økonomien. I 2014 endte 34,5 prosent av den australske eksporten opp i Kina. USA stod for 10,1 prosent av eksporten.

- Det er ingen tvil om at det amerikanske presidentvalget er hva alle vil snakke om under APEC-møtet, sa Australias statsminister Malcolm Turnbull før han satte seg på flyet til Peru på torsdag.

- Dette var en betydningsfull avgjørelse for USA – og for hele verden. Selvfølgelig vil dette være en viktig samtaleemne, sa Turnbull.

Først i køen

Russlands president Vladimir Putin og hans kinesiske kollega Xi Jinping er på plass under helgens toppmøtene i Lima i helgen. Asiatiske land står i kø for å ha møter med de to. Obama er også på plass, men dette er hans farvelreise hvor ingen forventer han kan utrette stort.

Filippinenes president Rodrigo Duterte skal ha møtet med lederne fra Russland og Kina.

- Du vet, hvis Russland og Kina bestemmer seg for å etablere en ny verdensorden vil jeg bli den første i køen for å bli en del av det, sa Duterte før han reiste til Lima.

Han har holdt døren på gløtt for Donald Trump – under forutsetning av at han ikke kritiserer Filippinene for brudd på menneskerettigheter.

- Det har vært utallige konflikter og drap i hele verden under den eksisterende verdensorden. Det er ikke nødvendigvis bra kun for at det er «USA», sa Duterte.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag etter volatilitet den siste uken.

«Markedene har kommet til et punkt hvor de må veie risikoen som kan komme fra de strukturelle endringene som vil komme med Trump», skriver markedanalytiker Ric Spooner hos CMC Markets i en rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.