Nå vil Bjørn Maaseides aksjefond Kraft Global satse på gull.

– «Pengetrykkingen» fra sentralbankene vil øke enormt fremover, og gull blir da relativt mye bedre enn å investere i statsobligasjoner, som markedet vil bli dynket ned i, skriver porteføljeforvalter Ross Porter i månedsrapporten for april.

Kraft Fondene ble etablert av Kraft Finans as i 2018. Bjørn Maaseide, tidligere profesjonell sandvolleyballspiller, er største eier i selskapet. Maaseide har selv investert ti millioner kroner i Kraft Global.

Nå satser Porter og Maaseide på at gull er en god sikring mot forventet stigning i inflasjonsforventninger.

– Vestlige land og spesielt USA påtar seg mye mer statsgjeld i form av statsobligasjoner. Utestående gjeld vil kanskje ende opp med å øke opp mot 50 prosent for enkelte land. For å forhindre at rentene stiger for mye på statsobligasjonene støttekjøper sentralbankene massivt, noe som ekspanderer pengemengden og skaper stor inflasjonsfare, sier Porter.

Han påpeker at gull fungerer som en god hedge når man står overfor en potensiell inflasjonsfare som følge av at sentralbanker tilfører likviditet og støttekjøper kredittobligasjoner.

– Her må vi også nevne at gullprisen har steget nokså bra, men at gullaksjer er blitt billigere og prises nå rundt 10 ganger inntjeningen, står det i rapporten.

Porter skriver også at de venter at prisingsmultiplene bør stige nesten mer enn selve gullprisen fremover.

– Vi har lastet opp med gullaksjer gjennom et børsnotert fond som investerer i mellomstore gullaksjer, skriver Porter.

4,5 prosent av Kraft Global er ved inngangen til mai plassert i fondet VanEck Junior Gold Miners.

– Jeg tror gullmarkedet vil synke inn hos investorer etter litt tid, og at flere kan synes det er fint å ha gull i porteføljene. Blant annet fordi det er en hedge mot fremtidig inflasjon, sier Porter.

Selger seg ut av bilaksjer

Samtidig som fondet har lastet opp i gullaksjer har de solgt seg ut av det de kaller «en relativt stor post» fondet hadde i Porsche/Volkswagen.

I rapporten begrunner Porter dette med at det definitivt vil bli et overskudd av biler, og de fleste bilselskaper vil tape mer i tiden som kommer.

Kraft Global hadde i april en avkastning på 14,68 prosent, men er ned 26,79 hittil i 2020.

Til sammenligning hadde hovedindeksen på Oslo Børs en avkastning i april på 7,72 prosent, og er ned 19,09 prosent hittil i år.

Kaker og pai leverte godt

I rapporten kommer det frem at fondets plasseringer i de oljerelaterte selskapene BW Offshore og Africa Oil nesten doblet seg etter bunnen i markedet.

– BW Offshore, har med sine flytende produksjonsenheter, lange kontrakter på å produsere olje, og lider derfor ikke spesielt mye på grunn av en svært lav oljepris.

Men det er ikke bare disse selskapene på porteføljen til Kraft Globalsom har greid seg godt gjennom koronakrisen.

Porter trekker frem merkevareselskapet Premier Foods fra Storbritannia, som hadde 87 prosents avkastning på en måned.

– Selskapet falt som en stein i mars, men siden salget av ferdiglagde paier og kaker har steget kraftig gjennom koronakrisen, leverte selskapet et fantastisk kvartalsresultat.

«Glemt» supermarkedkjede

Kraft Global og Porter har også investert i det de ser som «et spennende selskap i den glemte spanske supermarkedkjeden Distribuidora Internacional (DIA)." Selskapet har vært i store økonomiske problemer og blitt restrukturert. I tillegg er selskapet tilført 600 millioner dollar. Den russiske oligarken Friedman kontrollerer 75 prosent av eierskapet.

– Han bruker nå sine beste folk fra suksessen X5 Retail i Russland, til å forbedre butikkene som finnes hovedsakelig i Spania, Portugal og Latin-Amerika. Nå gir også dagligvarehandelen under koronakrisen en salgseksplosjon, som enda ikke er blitt oppdaget tilstrekkelig av markedet, skriver Porter i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.